Grupa de cateheză a Parohiei Ortodoxe Dej II, aduce „slava și cinstea neamului” nostru

Grupa de cateheză a Parohiei Ortodoxe Dej II, aduce „slava și cinstea neamului” nostru

Cu prilejul aniversării, la 1 Decembrie, a 100 de ani de la realizarea României Mari, dar și cu ocazia „Anului omagial al unității de credință și de neam” și „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, Grupa de cateheză a Parohiei Ortodoxe Dej II, formată din elevi ai Școlii Gimnaziale Nr.1 Dej, îndrumați de prof. de religie Cristina Șipoș și de pr. Ioan Bolbos, s-a înscris la Concursul Național Cultural Artistic „Unirea: unitate și libertate”, inițiat de Patriarhia Română, cu proiectul „Cei ce aducem slava și cinstea neamului nostru ”(Apoc.21,26).

Pornind de la premiza că Școala și Biserica (comunitatea) trebuie să ajute și să îndrume copiii și tinerii, să înțeleagă importanța libertății câștigate prin viața întru Hristos, a tradiției și a portului popular, precum și unitatea de credință și de neam, în cadrul proiectului au fost desfășurate o serie de activități tematice, cum ar fi: „Semnul de carte centenar”, constând în confecționarea a 100 semne de carte în culorile tricolorului, oferite Bibliotecii Municipale Dej pentru a fi distribuite cititorilor (acțiune caritabilă);

Concursul „Eroii de lângă noi”, care a vizat cunoașterea acțiunilor celor 3 corifei ai Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 (dr. Teodor Mihali, dr. Alexandru Vaida-Voievod și dr. Ștefan Cicio-Pop), urmat de o vizită la Monumentul Unirii din Parcul Mic al orașului; „Istoria în cărți și la muzeu”, respectiv, vizitarea Muzeul Militar din Dej, Muzeul Corpului 7 Armată, „General Nicolae Șova”; Conferința „Importanța Marii Uniri în anul centenarului”.

Toate aceste activități sunt dovada faptului că Școala și Biserica formează oameni, îi educă și îi unește, iar cei care le-au organizat și le-au desfășurat sunt cei care aduc „slava și cinstea neamului” nostru.

De asemenea, trebuie menționat că, alături de coordonatorii proiectului, în desfășurarea activităților s-au implicat și profesorii: Todoruț Carmen, Mureșan Alina, Albinetz Cristina, Bonțidean Liliana și Bogdan Anca.

M.V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*