Dejul, pe lista localităților care vor beneficia de Wi-Fi gratuit

Dejul, pe lista localităților care vor beneficia de Wi-Fi gratuit

Peste 10.000 de municipalităţi vor beneficia gratuit de internet prin intermediul unui program al Uniunii Europene de implementare a reţelelor Wi-Fi gratuit, arată reprezentanţa Comisiei Europene în România. Concret, Uniunea Europeană va aloca 120 milioane euro pentru acest proiect.

Potrivit comunicatului de presă, programul – al cărui principiu a fost anunţat încă din anul 2016 de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker – vizează să distribuie în aproximativ 8.000 de oraşe şi sate, din toate statele membre, „bonuri de cumpărături” în valoare de 20.000 de euro, care să permită realizarea lucrărilor de instalare a internetului wireless.

Ideea este simplificarea la maxim a procedurilor pentru a face acest serviciu accesibil inclusiv pentru primarii de sătucuri, care nu sunt la curent cu formalităţile europene, uneori complexe.

Pentru a cere aceste bonuri, reprezentanţii colectivităţilor locale vor putea să se conecteze la site-ul dedicat, unde vor găsi şi o listă cu firmele autorizate să facă lucrările de instalare.

Companiile, în baza bonului, se vor adresa apoi autorităţile europene, pentru a fi plătite. Colectivităţile care vor să beneficieze de sistem trebuie să se angajeze să finanţeze, cel puţin trei ani, mentenanţa punctelor de conexiune şi costul abonamentului către operatorii care vor furniza internet.

Bonurile vor fi distribuite pe principiul „primul venit, primul servit”, dar Comisia a prevăzut un mecanism pentru a asigura o repartizare geografică echitabilă.

Localitățile din județul Cluj, care s-au înscris pentru acest proiect sunt: Aghireşu, Aiton, Apahida, Aşchileu, Cămăraşu, Ceanu Mare, Chinteni, Dăbâca, Feleacu, Frata,
Geaca, Iara, Iclod, Jucu, Mărişel, Mihai Viteazu (Cluj), Moldoveneşti, Municipiul Câmpia Turzii,
Municipiul Cluj-Napoca, Municipiul Dej, Municipiul Gherla, Municipiul Turda, Pălatca, Ploscoş,
Poieni, Recea-Cristur, Săvădisla, Sic și Tureni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*