Social democrații vor o zi a vinului!

Social democrații vor o zi a vinului!

PSD vrea ca pe data de 15 septembrie românii să sărbătoarească Ziua Naţională a Gastronomiei şi Vinului Românesc, potrivit unei iniţiative depuse la Senat.

„O componentă importantă a tradiţiei româneşti este arta culinară specifică zonelor geografice, cu influenţe istorice de la cei care au trecut sau au poposit pe teritoriul ţării şi care şi-au pus amprenta pe bucătăria românească: influenţa otomană, greacă, arabă, armenească, bizantină. Stabilirea unei zile care să celebreze această bogăţie de gusturi şi tradiţii româneşti este necesară pentru a scoate în evidenţă calităţile bucătăriei şi vinului românesc şi a le face cunoscute, sub numele ZIUA GASTRONOMIEI ŞI A VINULUI ROMÂNESC. Propunem astfel ca Ziua Gastronomiei şi a Vinului Românesc să fie în data de 15 septembrie apropiată de ziua în care se sărbătoreşte Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, un sfânt provenit dintre călugării care slujeau la bucătărie. De altfel, începutul lunii septembrie este propice pentru evenimente de resort, datorită abundenţei agricole locale, produsele toamnei fiind astfel valorificate cu pricepere şi măiestrie”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Deputatul social-democrat reaminteşte că ţara noastră are o tradiţie culinară, cu feluri de mâncare reprezentative la mesele de nuntă sau din perioada campaniilor militare româneşti.

„România, ţară cu tradiţie milenară, nu are cum să lipsească de pe harta culinară a Europei, cu cât sunt felul de mâncare care ne sunt reprezentative. Nu există nuntă fără sarmale şi nu există campanie militară românească fără fasole la cazan. Ca să nu mai vorbim despre ghiveciurile mănăstireşti care însoţesc acest neam ortodox de-a lungul posturilor”, se explică în expunerea de motive.

Pentru această sărbătoare autorităţile centrale şi locale pot organiza evenimente specifice pe 15 septembrie finanţate din bugetul de stat.

Iniţiativa legislativă înregistrată la Senat pentru dezbatere este semnată de 16 parlamentari PSD, printre care şi şeful Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi un deputat independent Remus Borza (ex ALDE).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*