Se modifică politica față de asistații social

Se modifică politica față de asistații social

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri că România trebuie să înceteze încurajarea nemuncii, iar politica față de asistații social va fi schimbată, chiar dacă va părea, poate, mai dură.

„Politica va fi schimbată, România trebuie să înceteze cu încurajarea nemuncii. Va fi schimbată chiar dacă va părea, poate, mai dură. Acesta este și apanajul unui partid de stânga, pentru că oamenii vor fi foarte mulțumiți – că sunt de stânga sau că sunt de dreapta – să vadă că Guvernul va încuraja munca, nu nemunca”, a spus Eugen Teodorovici.

„Nu e corect față de cei care lucrează și își țin familiile cu un efort substanțial… Deci o schimbare trebuie să fie, obligatoriu. Vor fi schimbări și în zona de șomaj, și în zona de asistați social, și nu numai acolo”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Un raport (asupra inflației) prezentat în noiembrie 2017 de Banca Națională arată că aproximativ 4 milioane persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani nu au, nu caută un loc de muncă şi nici nu desfăşoară o activitate pe cont propriu. Acelaşi document indică faptul că doar 10% din populaţia inactivă ar fi disponibilă să muncească, dar nu caută o slujbă.

Dintre cei care nu lucrează, 46% au doar studii gimnaziale și 50% au studii liceale şi postliceale sau o şcoală profesională, pe ambele categorii oferta fiind deja excedentară, mai arată raportul BNR. De asemenea, o treime din populaţia inactivă este reprezentată de persoane în vârstă, mai dificil de (re)integrat, iar dintre tineri numai 80% sunt la şcoală, ceilalţi nefiind implicaţi în nicio activitate şcolară sau lucrativă.

Din rândul celor inactivi fluxul celor care intră sau care reintră în activitate este aproape nul în ultimii şase ani, mai indică raportul.

cotidianul.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*