Concursul interjudețean de matematică „Dumitru Țiganetea” și-a serbat majoratul!

Concursul interjudețean de matematică „Dumitru Țiganetea” și-a serbat majoratul!

La Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu” din Dej, sâmbătă, 14 aprilie, a avut loc a XVIII -a ediție a Concursului interjudeţean de matematică „Dumitru Ţiganetea”.

Desfășurat sub egida Ministerului Educației, Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj și a Societății de Științe Matematice din România – Filiala Cluj, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Dej, concursul s-a bucurat de participarea a 214 de elevi (clasele III – VI) din judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare și Sălaj. Organizatori, profesorii Catedrei de matematică din cadrul colegiului: Eugen Jecan, Camelia Magdaş, Corina Dragoş, Alina Găldean şi Fodor Zoltan. Alături de ei, la elaborarea subiectelor au participat prof. univ. dr. Dorin Andrica, UBB Cluj (în calitate de preşedinte al concursului) şi prof. Vasile Şerdean, de la Şcoala nr.1 din Gherla (vicepreşedinte) și prof. Daniela Mureșan, de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Dej (vicepreședinte). De asemenea, alături de amfitrioni – director Emilia Mureșan, director adjunct Adrian Pintea și Camelia Magdaș, coordonatoarea proiectului, la festivitatea de premiere au fost prezenți primarul Costan Morar și inspector Anca Hodorogea, din partea IȘJ Cluj.

Tot la festivitatea de premiere, a participat și un fost elev-olimpic internațional al colegiului și o mândrie a școlii matematice dejene, Daniel Rimovecz, căruia i s-a înmânat „Diploma de Ambasador al Colegiului Național „Andrei Mureșanu”.

Concursul, care și-a serbat cei 18 ani de existență, a inclus anul acesta, în premieră, și elevi din clasa a III -a, fiecare din edițiile sale dovedindu-se o competiție antrenantă pentru foarte tinerii matematicieni din judeţele participante şi o bază de selecţie a viitorilor olimpici de talie națională și internațională. Totodată, concursul este un omagiu adus marelui matematician, Dumitru Țiganetea (1894-1984), fost profesor al Liceului „Andrei Mureșanu” și director al Școlii Comerciale din Dej, în perioada interbelică.

Premiile oferite de organizatori au constat în diplome, culegeri de matematică, medalii, cupe şi bani, care, la clasa a III-a au revenit elevilor: Costin Simijdean Vlad (I) – ȘC. Gimnazială „Grigore Silași” Beclean, Crișan Paul, Domșa Stînă Cristian și Mare Cosmin Tudor (I), toți trei de la Șc. Gimnazială „Mihai Eminescu” Dej, Mureșan Lara (I) – CN „Petru Rareș” Beclean; Blidaru Ioana (II) – CN „Petru Rareș” Beclean, Lascău Adrian (II), Pop Rareș(II) și Pop Irina(III) de la Școala „Mihai Eminescu” Dej.

La clasa a IV-a premianții au fost: Hangan Miruna (I) și Râpă Bălan Tudor (I) – CN „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, elevii sătmăreni de la Șc. Gimnazială „Grigore Moisil” din Satu Mare – Pintea Andrei (I), Mihai Mark (II), Ardelean Dan (III) și Toderel David (III) de la Șc. „Grigore Silași” Beclean.

La clasa a V-a premiile au fost acordate elevilor: Ploscar Alex (I) – Șc. Gimnazială „Grigore Moisil” Satu Mare, Tulai Maria (II) – Liceul Teoretic „N. Bălcescu” Cluj-Napoca și Trenișan Voica (III) – CN „Gheorghe Șincai” Baia Mare, în timp ce la clasa a VI-a, au fost premiați: Robu Dacian (I) și Știrbu Andrei (I) de la CN „Vasile Lucaciu” Baia Mare, Marc Bogdan (II) – Șc. Gimnazială „Gavril Istrate Nepos (Bistrița-Năsăud) și David Alex (III) – CN „Mihai Eminescu” Satu Mare.
Pe lângă premianți, un număr mare de elevi au obținut punctaje foarte bune și au fost recompensați cu diplome și mențiuni.

În ce-i priveşte pe elevii școlilor dejene prezenți în concurs (Șc. „Avram Iancu”, Șc. „Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială Nr. 1, LAPI și CNAM), pe lângă premiile obținute la clasa a III-a, palmaresul lor mai numără: 2 mențiuni la clasa a III – a, 2 mențiuni la clasa a V -a și o mențiune la clasa a VI – a.

Festivitatea de premiere s-a încheiat cu inaugurarea „Cabinetului de matematică” din incinta noii clădiri a colegiului, un spațiu elegant pus la dispoziția profesorilor catedrei de matematică. Pentru că îl merită!

Magdalena Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*