Loviți direct în plex de Institutul Național de Statistică – ale cărui date arată clar că doar inflația a crescut, nu și salariile, pesediștii au decis să pună instituția sub tutela directă a partidului. Ultimele date prezentate de INS demonstrează, cu cifre, că social-democrații au mințit pe rupte în campania electorală în care au promis românilor marea cu sarea.
Ca să evite încă o confruntare inegală cu cifrele seci ale INS-ului, pesediștii au decis să treacă Institutul Național de Statistică (aflat în prezent în subordinea Secretariatului General al Guvernului) direct sub coordonarea prim-ministrului. Guvernul va adopta, joi, o hotărâre care prevede trecerea INS din ”subordinea Guvernului şi în coordonarea secretarului general al Guvernului” în ”subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului” anunță GÂNDUL.
Ceea ce înseamnă că toate deciziile luate la nivelul INS (implicit acelea referitoare la rapoartele publicate periodic) trebuie aprobate direct de premier, precizează NAȚIONAL. Respectiv de distinsa doamnă Viorica Dăncilă, care deși nu excelează în materie de tunsori, va avea ocazia de a se specializa în coafuri. Nu ale propriului scalp blond ci ale viitoarelor statistici prezentate de INS, din păcate.
Concret, salariile (care nu au scăzut) au crescut cu doar câteva procente iar aceasta mică majorare a fost anulată și ea de inflație, care a ajuns deja la 5% (cel mai crescut nivel din iunie 2013) și nu dă niciun semn de stagnare. Creşterile de preţuri sunt de 4,01% la mărfurile alimentare, de 6,57% la mărfuri nealimentare şi de 2,90% la servicii, a informat INS.O rată mai mare a inflației anuale a fost consemnată în luna iunie 2013, când prețurile de consum au urcat cu 5,37%, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ.
Preţurile alimentelor au crescut cu peste 4%. De asemenea, carburanţii şi gazele naturale au înregistrat creșteri semnificative, precizează ANTENA3. Comparativ cu perioada similară a anului trecut deja avem creșteri mari la produsele nealimentare, dar și o creștere a prețurilor în ceea ce privește serviciile.
Banca Naţională a României (BNR) a majorat în februarie prognozele de inflaţie, de la 3,9% la 5% pentru trimestrele I şi II 2018, amintește JURNALUL NAȚIONAL. „Pentru 2018 şi 2019, preţurile administrate vor avea cea mai mare pondere în creşterea inflaţiei. Riscuri de creştere a inflaţiei mai mare decât cea prognozată de noi vin din politica fiscală de venituri şi din tensiunile de pe piaţa muncii”, a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
S-a ajuns aici pentru că deficitele bugetare și comerciale au crescut continuu în ultimii ani. România cheltuie mai mult decât încasează și în 2016 și 2017 a consemnat deficite bugetare foarte aproape de nivelul maxim admis de UE, de 3%. Ca niciodată, execuția bugetară în primele două luni ale anului a arătat un deficit de aproape 0,6% din PIB. În anii anteriori, în ianuarie și febriarie, România avea excedent, amintește COTIDIANUL. Deficitul balanţei comerciale (exporturi minus importuri) a crescut cu 31,6% în primele două luni, comparativ cu perioada similară din 2017, la peste 1,657 miliarde euro. Creșterea inflației arată că în piață sunt prea mulți bani și prea puține investiții.
O inflație de 5% va duce la creșterea presiunii angajaților pe patroni pentru mărirea salariilor, inclusiv din partea bugetarilor. Piața din România din acest moment este într-o criză din cauza lipsei de forță de muncă. Mulți pleacă afară sau nu vor să se angajeze, având alte surse de venit. Astfel costurile celor care plătesc salarii vor crește, veniturile angajaților vor fi și mai mari iar banii se vor îndrepta spre consum. Rezultatul final va fi un salt și mai mare al prețurilor. În această situație, BNR, ca să mai oprească tăvălugul creșterii prețurilor, va fi nevoită să umble din nou la dobânda de politică monetară. Mai mult, moneda națională își va continua deprecierea pentru că exporturile nu fac față importurilor.