Aztăzi este ZIUA PĂMÂNTULUI!

Aztăzi este ZIUA PĂMÂNTULUI!

Se plantează copaci, se adună gunoiul de pe străzi şi din parcuri, se vorbeşte mai mult ca de obicei despre poluare şi despre protecţia mediului. Astăzi, 22 aprilie, este Ziua Pământului!

Prima Zi a Pământului a fost sărbătorită în 22 aprilie 1970. A început ca o mişcare ecologistă în Statele Unite ale Americii, implicând peste 20 milioane de oameni care au protestat pe străzi împotriva efectelor industrializării.

Mişcarea a fost declanşată de o poluare cu petrol din Santa Barbara, California. Dezastrul ecologic a inspirat un senator american să organizeze un eveniment prin care cetăţenii să fie educaţi în legătură cu problemele privind protecţia mediului înconjurător.

Iniţiativa a avut parte de numeroase critici încă de la început. Jurnaliştii conservatori considerau că distrage atenţia de la problemele mai presante cu care se confruntă Statele Unite, iar companiile care nu erau preocupate de poluarea produsă de activitatea lor se simţeau ameninţate. Mulţi politicieni americani erau de părere că demersul nu va avea succes, de vreme ce americanii nu sunt interesaţi de protecţia mediului.

Când a fost stabilită data pentru a celebra Ziua Pământului, s-a avut în vedere maximizarea numărului de adolescenţi care pot participa la manifestaţii.

S-a selectat ziua de 22 aprilie pentru că la acea dată vacanţa de Paşti era deja încheiată, dar nu au început încă testele de la final de an şcolar.

Ziua Pământului a devenit un eveniment internaţional abia în 1990. Este sărbătorită la ora actuală în aproape toate ţările lumii, implicând peste 100 milioane de oameni.

În 2009, Disney a lansat un film de Ziua Pământului.

Pelicula intitulată Earth urmărea migraţia a 4 familii de animale.

În 2011, 21 milioane de copaci au fost plantaţi în Afganistan cu ocazia Zilei Pământului.

În 2013, poetul şi diplomatul indian Abhay Kumar a compus un cântec intitulat Imnul Pământului, pentru a celebra planeta şi pe toţi locuitorii săi. De atunci, cântecul a fost tradus în toate limbile oficiale ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.

sursa: radiocluj.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*