Săptămâna Europeană a Vaccinării, fără vaccinuri în România…

Săptămâna Europeană a Vaccinării, fără vaccinuri în România…

Săptămâna Europeană a Vaccinării debutează cu stângul în țara noastră, unde medicii de familie și pediatrii anunță că există probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu vaccinuri, în diferite zone ale țării.

Ei spun că printre vaccinurile cu probleme se numără și ROR, precizând că este nevoie de un flux continuu de asigurare a stocurilor necesare. „Din păcate, există și sincope în aprovizionarea vaccinală, avem semnale din teritoriu, de la Cluj, că lipsește vaccinul ROR, că lipsește peste tot vaccinul Adasel, deci pentru 14 ani. (…) Fiecare efort care trebuie făcut ține de aprovizionarea vaccinală în flux continuu, de informarea și educarea populației cu informații corecte și împreună putem schimba rata de acoperire vaccinală. (…) Vorbim despre vaccinul pentru difterie, tetanos și pertussis. Faptul că există aceste sincope scade încrederea populației, pentru că noi consiliem toți medicii, tot corpul medical consiliază pacienții și îi încurajează să se vaccineze, ca fiind principala măsură de prevenție împotriva bolilor infecto-contagioase“, a precizat dr. Valeria Herdea, pediatru și președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică și Medicină de Familie.

Metode pentru creșterea acoperirii vaccinale

De asemenea, aceasta a precizat că este nevoie de o comandă vaccinală pe o durată de minimum trei ani pentru a crește acoperirea vaccinală. „Noi știm că avem 180.000-200.000 de nou-născuți anual și, atunci, previziunea pentru comanda vaccinală ar trebui să se facă pe cel puțin 3-5 ani. Consider ca la nivel de MS se știu aceste lucruri și se depun eforturi. În momentul în care vom avea un parteneriat real între toți cei implicați în actul vaccinal, (…) dacă toți vom lucra la unison și vom respecta niște pași, lucrurile vor evolua altfel“, a mai precizat Herdea.

Legea vaccinării, o prioritate

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat, printr-un mesaj transmis cu ocazia Săptămânii Europene de Imunizare, că legea vaccinării este o prioritate pentru societate, precizând că este cadrul legislativ care poate oferi siguranţă copiilor, iar decizia părinţilor trebuie să fie una informată.

„Legea vaccinării trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi. Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor noștri. Decizia părinților cu privire la vaccinarea copiilor trebuie să fie luată în urma informării, în mod responsabil. Să nu uităm că prin vaccinare au fost eradicate multe boli și datorită vaccinurilor astăzi nu mai avem poliomielită sau alte afecțiuni care ne mutilau sau chiar omorau copiii. Cred că nu s-au făcut campanii suficient de agresive pentru a putea convinge părinţii să se informeze despre beneficiile vaccinării. Până la apariția unui cadru legal, intenționăm să demarăm campanii de vaccinare în zonele cu focare de rujeolă și populație vulnerabilă“, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

Potrivit Ministerului Sănătății, în prezent, la nivel național, se înregistrează o scădere a acoperirii vaccinale la vaccinurile incluse în cadrul Calendarului Național de Vaccinare, care se situează sub limita de 95% recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății.

cotidianul.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*