Miza proiectului privind țigările electronice: accizarea acestora!

Miza proiectului privind țigările electronice: accizarea acestora!

Utilizatorii de ţigări electronice sau fumătorii de ţigări fără ardere au intrat în colimatorul mai multor parlamentari. Supărarea acestora este de fapt legată de utilizarea acestor noi tipuri de „țigări“ și în spațiile în care fumatul clasic a fost interzis.

Nici aerosolii și aromele degajate de aceste dispozitive nu sunt pe placul aleșilor, la fel nici pe cel al segmentului de populație care ajunge să inhaleze pasiv fie fumul rezultat din arderea tutunului, fie aburul electronicelor. Proiectul de lege care impune noi restricții a fost inițiat de câțiva aleși de la USR, însă este agreat de majoritatea senatorilor și deputaților nefumători. Mai mult decât atât, noul proiect de lege se bucură și de interesul și de sprijinul secretarului de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat. Și asta, în condițiile în care perspectiva adoptării unei astfel de decizii pe viitor a mobilizat deja firmele care importă și comercializează asemenea dispozitive. Anumiți aleși spun că se fac presiuni asupra lor să nu care cumva să susțină prin vot noul proiect de act normativ.

Mizele ascunse în favoarea statului

Proiectul a fost iniţiat de trei membri ai grupurilor parlamentare ai USR, deputatul Oana Bâzgan şi senatorii Edward Dircă şi Cristian Ghica. Aceştia au obţinut semnături de susţinere din partea a altor 23 de parlamentari, proveniţi de la toate partidele, cu excepţia PSD. Iniţiativa constă într-o modificare a unui aliniat al articolului 2 din Legea 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Modificarea este foarte importantă deoarece vizează schimbarea definirii fumatului astfel încât să includă şi categoriile noi de fumători. Potrivit proiectului de act normativ, fumatul este definit ca „inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigarete, ţigări de foi, cigarillos şi pipe, precum şi inhalarea voluntară a aerosolilor rezultaţi în urma vaporizării substanţelor cu dispozitive electronice de tip ţigaretă electronică sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului.“ Prin introducerea acestui aliniat şi fumătorii de ţigări electronice, şi cei care fumează „fără ardere“ vor intra sub incidenţa interdicţiei fumatului în spaţiile publice. Inițiativa legislativă a parlamentarilor le dă deja frisoane firmelor care vând astfel de produse, pentru că în acest mod statul va avea libertatea să impună acelaşi nivel al accizării.

Fumurile din capul celor de la PSD

Intrarea în vigoare a legii privind interzicerea fumatului în spații publice a creat adevărate unde de șoc anii trecuți. Primul care a încălcat aceste prevederi a fost însuși fostul premier al PSD Sorin Grindeanu. Acesta a fost surprins când fuma în Parlament, în biroul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Sorin Grindeanu a recunoscut că este un fumător înrăit, punctând însă că un coleg l-ar fi ajutat cu o țigară electronică, legală în spații închise. După mărturisirea fostului prim-ministru, o serie de alți pesediști au admis că au încălcat prevederile legale fumând în Parlament la acea dată, respectiv la începutul lunii ianuarie a lui 2017. Primul dintre aceștia a fost fostul secretar general adjunct al PSD Codrin Ștefănescu, care s-a autodenunțat, recunoscând că și el fumase în aceeași zi tensionată în Parlament. Pesediștii s-au declarat mereu împotriva interzicerii fumatului în spații publice, numai că președintele lor, Liviu Dragnea, și el un fumător înrăit, le-a cerut să voteze restricțiile. Ba mai mult, Dragnea a fost cel care a identificat soluții pentru cei care doreau să-și exerseze viciul și la serviciu, în Casa Poporului, punându-le la dispoziție curțile interioare ale Palatului Parlamentului. Cu toate acestea, senatorii și deputații PSD încă se declară nemulțumiți de aceste limitări.

Arafat luptă deja cu necunoscutele

Inițiativa legislativă a celor de la USR, la care au achiesat și alți parlamentari de la celelalte partide, admite în cadrul expunerii de motive că nu se cunosc încă efectele emisiilor dispozitivelor electronice și nici ale celor fără ardere asupra organismului uman. Unii imunologi afirmă că respectivele substanțe emanate sunt suficient de nocive și că pot provoca inclusiv alergii. Însă secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că susține lupta împotriva fumatului de orice fel. „Este clar că trebuie acţionat urgent prin interdicţia promovării şi a utilizării în spaţiile publice aplicând reguli similare celor aplicabile ţigărilor clasice pentru toate aceste dispozitive!“, scria Arafat într-un mesaj afișat pe o rețea de socializare.

sursa: cotidianul.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*