„Comisia Iordache” a început modificarea Codurilor penale

„Comisia Iordache” a început modificarea Codurilor penale

În Parlament, în pofida tuturor criticilor dure, comisia specială condusă de Florin Iordache a început procedurile de modificare a Codului penal și de procedură penală. Aleșii PSD spun că acceptă dezbateri, dar vor să respecte deciziile Curții Constituționale și să alinieze legislația la standardele Uniunii Europene.

Organizațiile profesionale au adus însă multe observații și critici.

„Sunt restrânse cazurile în care se poate dispune arestarea preventivă și sunt excluse de la această măsură infracțiuni precum: agresiunea sexuală, actul sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor, racolarea de minori în scopuri sexuale, furturi, înșelăciune, abuz în serviciu, delapidare”, a atras atenția Irina Kuglai, reprezentanta Parchetului general.

Ciprian Coadă, reprezentant al Forumului Judecătorilor: „Avem articole care vin în întâmpinarea unor îndrumări date de Curtea Constituţională, dar în acelaşi timp observăm şi chestiuni care ţin de relaxarea tratamentului penal, şi aici mă refer la reducerea termenelor de prescripţie, la relaxarea condițiilor de eliberare condiţionată”.

Așa cum arată propunerile coaliției, denunțul poate fi făcut doar la 6 luni de la săvârșirea faptei, nu oricând, cum permite legea acum.

Opinia publică va afla că o persoană e urmărită penal doar dacă o cere interesul public.

Condamnații ar putea fi eliberați condiționat mai repede decât acum.

Dacă procurorul nu va găsi autorul faptei într-un an, dosarul se clasează.

Dacă un singur judecător nu semnează motivarea sentinței definitive, aceasta va putea fi revizuită.

Parlamentarii vor începe săptămâna viitoare să lucreze articol cu articol pentru modificarea Codurilor.

foto: Alexandru Dobre/mediafax

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*