Persoanele cu dizabilități, șanse minime de angajare…

Persoanele cu dizabilități, șanse minime de angajare…

Doar 5% dintre persoanele cu dizabilităţi din România, care au drept de muncă, sunt angajate. Deşi legea a fost modificată anul trecut pentru stimularea ocupării, angajatorii fiind obligaţi să plătească compensaţii dacă nu încadrează persoane cu dizabilităţi, aceştia preferă sancţiunile. Nu fac excepţie instituţiile de stat. Nici măcar Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau Inspecţia Muncii nu au persoane cu dizabilităţi angajate la nivelul aparatului central. Aceeaşi situaţie este în aproape o treime dintre ministere. Motivele transmise de instituţii: fie nu s-au organizat concursuri, fie nu s-a prezentat nimeni la concursuri ele.

Potrivit Legii 448/2006, instituţiile statului, dar şi companiile private care au peste 50 de angajaţi sunt obligate să angajeze persoane cu dizabilităţi într-un procent de 4% din numărul total de angajaţi. Dacă nu angajează persoane cu dizabilităţi, instituţiile de stat şi companiile private trebuie să vireze către bugetul de stat, lunar, o sumă reprezentând salariul de bază minim brut înmulţit cu numărul de locuri de muncă ce nu au fost ocupate de persoane cu handicap.

În urma unor interpelări făcute de deputatul, Adriana Săftoiu, către ministerele din România, rezultă că în instituţiile statului sunt angajate extrem de puţine persoane cu dizabilităţi. Mai mult, sunt ministere unde nu este angajată nicio persoană cu handicap.

Potrivit informaţiilor primite de Adriana Săftoiu, instituţiile în care numărul persoanelor cu dizabilitaţi angajate este zero sunt următoarele: Ministerul Finanţelor, Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Culturii, Ministerul Comunicaţiilor (care a motivat că nimeni nu s-a prezentant la concurs), Ministerul Turismului, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni sau Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Instituţiile menţionate au plătit, însă, în anul 2016, către bugetul de stat, sume cuprinse între 20.000 şi 300.000 de lei pentru că nu au angajat persoane cu dizabilităţi.

Mai mult, nici măcar instituţii precum Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse sau Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă nu au persoane angajate la nivelul aparatului central. Doar în ceea ce priveşte ANOFM, la nivel de teritoriu, sunt angajate doar 14 persoane.

La polul opus se află ANAF, care are un număr de 203 angajaţi la nivelul propriului aparat cât şi la unităţile subordonate. Suma virată de ANAF la bugetul de stat a fost în 2016 de peste 2,9 milioane de lei, iar suma folosită pentru achiziţionarea de servicii de la Unităţile Protejate Autorizate a fost de 813.246 de lei.

„Demersul meu l-am făcut ca să-mi dau seama care este situaţia în instituţiile statului, pentru că noi trebuie să suţinem, prin toate mijloacele, ca persoanele cu dizabilităţi să devină independente, inclusiv având un loc de muncă, generând un salariu şi să nu se sprijine doar pe ajutoarele de la stat. Instituţile publice ar putea da un exemplu şi să încurajeze angajarea persoanelor cu handicap”, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, Adriana Săftoiu.

Potrivit asociaţiilor care apără drepturile persoanelor cu dizabilităţi, în prezent, statul nu organizează concursuri sau târguri dedicate persoanelor cu dizabilitaţi.

„Instituţiile sau firmele private nu vor să angajeze persoane cu handicap. În primul rând, să ai o persoană cu dizabilităţi, ar trebui să ai un spaţiu accesibil pentru aceea persoană, fie că e vorba de rampă la intrare, un lift, dar şi o toaletă, cu un spaţiu special amenajat. O altă problemă este din sensul opus, în sensul că sunt multe persoane cu dizabilităţi, apte de muncă, dar care nu vor să muncească, fiind încurajaţă cu ajutoare de la stat să stea acasă”, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Marius Stratulat, preşedintele Asociaţiei Help to Heart.

ziare.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*