România, „raiul” contrabandei cu țigări din Europa Centrală și de Est

România, „raiul” contrabandei cu țigări din Europa Centrală și de Est

România ocupă primul loc în Europa Centrală şi de Est ca nivel al traficului ilegal cu ţigarete, după ce anul trecut autorităţile din Polonia au reuşit să reducă semnificativ activitatea reţelelor de contrabandă. Piaţa neagră a ţigaretelor din România a ajuns în martie la 17,2% din totalul consumului, în creştere cu 1,6 puncte procentuale faţă de începutul aceluiaşi an, arată un studiu publicat vineri de producătorul de ţigarete British American Tobacco. ”Anual se pierd aproximativ 3 miliarde de lei din cauza contrabandei, sub formă de accize şi taxe care nu mai ajung la bugetul de stat”, arată oficialii companiei. British American Tobacco este cel de-al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, cu peste 7 miliarde de lei anual, conform România Liberă.

Potrivit stopcontrabanda.ro, în 2017 autorităţile române au împiedicat circa 150 de milioane de ţigarete să ajungă pe piaţa neagră, reprezentând însă doar circa 3% din totalul ţigărilor ilicite care sunt consumate în ţară.

România are în total 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la şase ori mai mic decât în România.

Nivelul pieţei negre din România este mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu ţigări rămâne în continuare nord-estul ţării.

Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.

Datele privind nivelul contrabandei sunt furnizate de studiul independent al Novel Research.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*