Dumitru Fărcaș, a primit Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de cavaler

Dumitru Fărcaș, a primit Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de cavaler

Cu o zi înainte de împlinirea vârstei de 80 de ani, cunoscutul interpret de muzică populară Dumitru Fărcaș a fost sărbătorit la Cluj-Napoca de o sală plină de spectatori, care au venit vineri seara la Casa Studenților, la concertul organizat cu această ocazia. Supriza serii a venit însă din partea Administrației Prezidențiale care, prin intermediul Ministrului Culturii, George Ivașcu, l-a decorat pe maestrul taragotist cu Ordinul Național „Serviciu Credincios” în grad de cavaler.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale transmis sâmbătă, maestrului i-a fost înmânată, la spectacolul aniversar „Tinerețe fără bătrânețe – Dumitru Fărcaș, 80 de ani” şi o Diplomă de Excelenţă de către ministrul George Ivaşcu.

Taragotistul Dumitru Fărcaş s-a născut pe 12 mai 1938 în satul Groşii Băii Mari, din judeţul Maramureş. Din 1962 până în 1967 a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultăţii de Interpretare, la clasa de oboi. După absolvirea academiei clujene, învaţă autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.

Dumitru Fărcaş şi-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureşul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărţişorul” al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

De-a lungul carierei sale, a fost distins cu numeroase premii internaţionale, printre care Premiul I şi titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Helsinki (1962); Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris (1972); laureat al Premiului Ethnos (1991); laureat al Festivalului „Smithsonian Folklive Festival” de la Washington (1999); Premiul I la Festivalul Internaţional de la Bruxelles (1999); Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică şi Dans „Cele cinci Lyre” de la Budapesta (2000).

Preşedintele Ion Iliescu i-a conferit artistului, la 29 noiembrie 2002, Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală’. Tot preşedintele Iliescu i-a conferit la 7 februarie 2004 şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea li talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

La 7 martie 2008, Dumitru Fărcaş a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Este preşedintele de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor.

Foto: Dan Bodea/transilvaniareporter.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*