Armata recrutează peste 3.400 de rezervişti voluntari

Armata recrutează peste 3.400 de rezervişti voluntari

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că a prelungit perioada de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari pentru anul 2018, termenul limită pentru depunerea dosarelor fiind 22 iunie, în prezent fiind disponibile peste 3.400 de posturi.

În acest an sunt disponibile pentru rezerviştii voluntari peste 3.400 de posturi, dintre care aproximativ 380 pentru ofiţeri, 140 pentru maiştri militari, aproximativ 680 pentru subofiţeri şi peste 2.200 pentru gradaţi şi soldaţi. Potrivit unui comunicat al MApN, pentru înscriere, precum şi pentru alte detalii, persoanele interesate se pot adresa centrelor militare judeţene sau de sector pe a căror rază îşi au domiciliul (centrul Militar Zonal Cluj – Cluj-Napoca, Calea Dorobanţilor, nr. 8-10, telefon: 0264-433.067), unde vor fi informaţi cu privire la noutăţile în domeniu.

Recrutarea rezerviştilor voluntari se desfăşoară în baza Legii nr. 270/ 2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Normelor metodologice de aplicare a acesteia. Se doreşte, în principal, atragerea tinerilor care nu au avut legătură cu armata, dar care sunt trecuți printr-un sistem de formare care să le ofere cunoștințele necesare pentru a utiliza tehnica militară. Pot fi recrutați cei care au între 18 și 55 de ani, nu au avut o condamnare penală în urma unei hotărâri judecătorești definitive, nu fac parte dintr-o organizație interzisă de legislația română și nu aparțin unor culte care contravin normelor de păstrare a ordinii publice sau care încalcă bunele moravuri.

Sistemul presupune o pregătire de formare inițială, care poate dura trei sau patru luni. După aceea vor urma stagii de pregătire periodice, care vor dura o săptămână sau două și prin care se urmărește reîmprospătarea cunoștințelor.

Rezerviștii voluntari vor primi pe toată perioada în care vor avea acest statut 10% din salariul de bază. Rezerviștii vor fi declarați în sistemul public de pensii, de asigurări sociale de sănătate și în sistemul asigurărilor de șomaj pe perioada în care participă la instruire și misiuni. De asemenea, ei vor beneficia de drepturi salariale prevăzute pentru personalul militar activ, vor avea prime de fidelitate, măsuri de protecție socială, asistență medicală, recuperare după participarea la misiuni, drepturi de echipare și de hrană, pensii și despăgubiri în caz de invalidate, precum şi decontarea deplasărilor în afara garnizoanei de reşedinţă pe timpul chemării în unităţile militare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*