Două proiecte de  Mobilitate Urbană, aprobate pentru Dej

Două proiecte de Mobilitate Urbană, aprobate pentru Dej

Primăria Dej va implementa două proiecte europene finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
Potrivit unui comunicat remis presei, proiectele fac parte dintr-un Plan de Mobilitate Urbană, iar contractele de finanțare au fost semnate ieri, 14 iunie, de către primarul Municipiului Dej.

Acestea vizează reabilitarea centrului istoric, modernizarea de străzi, achiziționarea de mijloace de transport ecologice și biciclete.

Cele două proiectele din cadrul Planului de Mobilitate Urbană aprobate sunt următoarele:

1. „Amenajarea zonei pietonale centrale în vederea reducerii emisiilor de carbon din zona centrală a municipiului Dej”, proiect cu o valoare de peste 7 500 000 euro, se realizează în spațiul public al Pieței Bobâlna, al străzi 1 Mai până la intersecția cu str. George Coșbuc, precum și al Pieței 16 Februarie și constă în :
– modernizarea infrastructurii rutiere pe o lungime de 715 m
– amenajarea de zone pietonale și trotuare pe o suprafață de 13170 mp
– piste de biciclete
– amenajarea de spații verzi cu gazon, flori, arbuști și arbori
– achiziționare a 60 biciclete, stații de închiriere biciclete și dezvoltarea unui sistem modern de închiriere
– achiziționarea a 3 autobuze ecologice
– modernizarea stațiilor de autobuz
– amplasarea de mobilier urban

2. ”Modernizare infrastructură străzi pentru accesul între zona centrală şi Ocna Dej – străzile Mihai Viteazu, Minerilor, Albăstrelelor, Țibleșului, Eroilor, Pinticului, proiect cu o valoare de aproximativ 10 000 000 euro care constă în:

– modernizarea străzilor: Mihai Viteazu, Minerilor, Albăstrelelor, Țibleșului, Eroilor, Pinticului, pe o lungime de 10,22 km
– amenajarea trotuarelor și spațiilor verzi aferente
– achiziționarea a 4 autobuze ecologice de capacitate mică și 8 autobuze de capacitate medie
– amenajarea stațiilor de transport
– sistem de management inteligent al traficului și supraveghere video.

”Vorbim despre două proiecte care vor aduce o schimbare majoră la nivelul municipiului prin transformarea centrului municipiului într-o zonă de relaxare și deschidere către pietoni. A fost o cursă cronometru și o muncă asiduă pentru realizarea și depunerea acestor proiecte, muncă ce va continua pe parcursul implementării lor.

Pe lângă cele două proiecte deja finanțate, tot în Planul de Mobilitate Urbană, a fost depus și urmează să semnez săptămâna viitoare și contractul pentru proiectul care vizează modernizarea străzilor 1 Mai, I.P.Reteganul, Libertatii și Bistritei inclusiv accesul către autobaza Transurb Dej și modernizarea autobazei Transurb S.A. cu o valoare de aproximativ 10.000.000 euro.
Toate cele trei proiecte au o valoare de aproximativ 27, 5 milioane de euro, cota de finanțare nerambursabilă este de 98% iar contribuția din bugetul local este de doar 2%” – a precizat primarul Morar Costan, în respectivul comunicat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*