Școala Gimnazială „Avram Iancu” a organizat excursia tematică Omagiul olimpicilor pentru Centenarul Marii Uniri, finanțată de Consiliul Județean, la care au participat 50 de elevi din ciclul gimnazial.
În Anul Centenar, școala dejeană a ales să aducă un elogiu marelui eveniment din istoria românească prin organizarea unei incursiuni tematice la Alba Iulia, „cetatea de suflet a neamului românesc”. Excursia a avut ca obiectiv principal dezvoltarea competenţelor de învăţare, comunicare, socializare ale elevilor olimpici şi de transmitere a valorilor istorico-culturale, etnografice, folclorice şi bio-geografice.
În cetatea care respiră a istorie prin toți porii, elevii au fost purtați într-o călătorie spectaculoasă în timp, în vremuri de mult apuse, fiind fascinați de Ceremonialul Schimbului Gărzii și demonstrațiile cu salve de tunuri din inima Cetății Alba Carolina. Incursiunea cu ghid în tainele cetății bastionare de tip Vauban a punctat atât obiectivele istorice care au conexiuni directe cu Marea Unire: Catedrala Reîntregirii, Muzeul Unirii, Catedrala Romano-catolică, Cetatea Alba Carolina, cât și Porţile Cetăţii, Traseul celor Trei Fortificaţii, celula lui Horea. Concursul pe tema Marii Uniri, adresat elevilor participanți la excursie, a valorificat cunoștințele dobândite pe parcursul vizitării obiectivelor istorice. Popasul la monumentul ridicat în memoria voievodului Mihai Viteazul de lângă Mănăstirea Mihai Vodă din Turda, locul în care vibrează rugăciunea și istoria, a completat itinerariul pe urmele visului Marii Uniri.
În plus, la mănăstirea Dumbrava, un spațiu binecuvântat care a devenit casă pentru copii abandonați, orfani și bătrânii suferinzi, elevii au demonstrat prin gestul lor de a dărui haine, jucării și dulciuri faptul că performanța și împlinirea se cuantifică nu doar în rezultate academice excelente, ci și în lecții de generozitate, ca de la suflet de copil la suflet de copil.
Această excursie tematică, finanțată de Consiliul Județean, a fost gândită de școala dejeană ca o modalitate inedită de a recompensa rezultatele excelente obținute de elevi la olimpiadele şi concursurile şcolare și de a recunoaște efortul constant depus, stimulând, astfel, motivația elevilor în obținerea de noi performanțe.
Material realizat de profesor, Stroia Armanda.