Studenții din anii I și II vor beneficia de o bursă în valoare de 1.550 lei, față de 1.450 lei cât era anterior, iar cei din anii III și IV pentru domeniile medicină, medicină dentară, farmacie și medicină veterinară 1.800 de lei față de 1.680 lei, cât era până acum.
Cu toate acestea, Asociația națională a asociațiilor studențești din România (ANOSR) consideră că această creștere este insuficientă. „Considerăm că această creștere nu este suficientă pentru a reprezenta un adevărat imbold pentru studenții din învățământul superior din România în vederea îmbrățișării unei cariere în mediul academic, respectiv în vederea aprofundării cercetării pe care o urmează, dar poate fi evidențiat ca un progres în acest sens. Un sistem de învățământ superior performant nu poate funcționa fără un aflux constant de cadre didactice și de cercetare noi. De aceea, ANOSR depune eforturi constante pentru a îmbunătăți situația studenților-doctoranzi din România și a propus, de asemenea, o serie de modificări legislative, care se vor adopta în viitorul apropiat“, anunța ANOSR.
Mai mult, reprezentanții ANOSR consideră că doctoranzii sunt una dintre cele mai vulnerabile categorii de studenți. „Studenții-doctoranzi reprezintă una dintre cele mai vulnerabile categorii de studenți. Aflați în plin proces de dezvoltare a aptitudinilor și asimilare a informațiilor pentru a deveni cercetători sau cadre didactice universitare, sunt nevoiți să îndure anumite lipsuri materiale pentru a putea să se concentreze pe activitatea lor de zi cu zi. Considerăm că studenții-doctoranzi merită un statut mai bun, care să le confere demnitatea meritată în raport cu muncă desfășurată“, a declarat președinte ANOSR, Marius Deaconu.