S-a prezentat draftul de Studiu de Fezabilitate pentru Spitalul Județean Cluj-Florești

S-a prezentat draftul de Studiu de Fezabilitate pentru Spitalul Județean Cluj-Florești

La Prefectura Cluj a fost prezentat joi, 26 iulie, draftul de Studiu de Fezabilitate aferent Spitalului Regional de Urgență Florești-Cluj. „După mai bine de 10 ani de amânări, reușite, blocaje, tergiversări, întârzieri, s-ar părea că pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj-Florești a început sfârșitul proiectului. Adică începutul finalizării” – scrie Cotidianul Transilvan.

La întâlnirea de lucru de joi au fost prezenți Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, Ministrul Cercetării și Inovării, Nicolae Burnete, reprezentanți ai consorțiului internațional ce se ocupă de consultanța aferentă proiectului, reprezentanți ai finanțatorului-Banca Europeană pentru Investiții și reprezentanți ai consorțiului internațional ce se ocupă de design – proiectare, plus, evident, prefectul județului Cluj, Aurel Cherecheș, și primarul comunei Florești, unde se va realiza Spitalul, Horia Șulea, alături de o serie de parlamentari, prefecți din județele limitrofe și reprezentanți ai unor deconcentrate și spitale din județ.

În acest moment, după ce terenul de pe raza UAT a fost transferat din proprietatea MAPN în cea a Consiliului Județean și apoi a Ministerului Sănătății, după ce UAT Florești a eliberat un PUZ care a fost reactualizat funcție de cerințele consultantului și finanțatorului, acum s-a ajuns la începutul sfârșitului, prezentarea draftului și conceptului aferent Studiului de Fezabilitate. Potrivit calendarului asumat de Guvern și factorii locali și județeni implcați, în vara acestui an urmează a se definitiva Studiu de Fezabilitate, apoi a se depune aplicația de finanțare, 2019 urmând a fi dedicat părții de proiectare. Munca de șantier efectiv urmează a începe pe 2020, perioada de construcție urmând a fi maxim 3 ani. “Nu contează cine va inaugura Spitalul Regional de Urgență Florești – Cluj. Important este ca acest obiectiv să fie realizat”, a punctat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Dincolo de provocările inerente ale aducerii terenului la stadiul optim pentru șantier, plus rețeaua de comunicații din zonă, Spitalul Regional de Urgență Florești – Cluj prezintă o serie de provocări majore, în premieră pentru zonă și România, precum implementarea unui nou sistem IT de control, comunicație și management, asigurarea unui management de un alt tip al spitalului, formarea, asigurarea și fluxul continuua al unei forțe de muncă specializate și ultra specializate.

Tehnic vorbind, Spitalul Regional de Urgență Florești – Cluj este o investiție majoră, suportată din fonduri europene, ale Băncii Mondiale, ale Guvernului și ale administrațiilor locale și județen1, în valoare totală de peste 500 milioane euro (558,9 milioane euro, cu TVA). Aici sunt incluse costurile aferente construcției (300 milioane euro fără TVA, plus 76 milioane euro – echipamentele, plus costuri operaționale de 75 milioane euro per an, plus mobilare Spital Județean de Urgență, drumuri de acces, utilități, altele cheltuieli faza II precum dotare, specializări, instruire personal).

Spitalul Regional de Urgență Florești – Cluj va aduce cu sine implementarea unui nou concept de spital pentru România, având clar definite zonele medicale de cele tehnice, zona de urgențe de cea de tratament sau de ambulator și inclusiv având stabilite zonele de circulație și fluxul pacienților (difernțiat cei ambulator de cei internați), al personalului medical și al personalului tehnic.

foto: prefectura cluj

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*