SAMUS  2018

SAMUS 2018

Festivalul SAMUS s-a deschis oficial, sâmbătă, 28 iulie, la Muzeul Municipal Dej, cu alocuţiunea rostită de primarul Constan Morar, urmată de lansarea a trei volume recent publicate și Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice – “Cultura populară someşeană”. Expoziția de carte „Cultura populară someșeană”, organizată de Biblioteca Municipală, a întregit manifestările consacrate acestui eveniment.

Despre cărțile prezentate: „Țărmurenii” de Vasile Ionac, „1848-1849 în orașul Dej și în împrejurimi” de Constantin Albintz și „SAMVS ”- volumul VIII (cuprinzând comunicările științifice din cadrul SAMUS, din anii 2012-2017), au vorbit: Ioan Mărginean, Alexandru Petria, Horațiu Moldovan și Constantin Albinetz.

Lansările de carte au fost urmate de prezentarea scenetei „Aspecte din viața și obiceiurile satului transilvănean în preajma Marii Uniri. Studiu de caz comuna Bobâlna” care a ilustrat comunicarea cu același titlu, susținută de prof. Cristina Albinetz. Sceneta a fost interpretată de Anda Domșa-Stînă, Celina Găldean și Alexandru Rusu, elevi ai Colegiului Național „Andrei Mureșanu”.

Seria comunicărilor științifice a continuat cu: „Nume de persoane pe Valea Bogății” – Axinte Bob (Dej), „Elemente de etnomedicină pe Valea Olpretului” – Robert Kosa (București), „Harta cerului în mentalitatea țărănească” – Mihaela Mureșan (Cluj-Napoca), „Cucul, simbol erotic și oracular în cântecul și versul popular” – Ioan Șimon (Târlișua), „Florile raiuluui – Motive ornamentale tradiționale în portul popular din zona Cășeiu-Chiuiești” – Loredana Tomșa și „Din istoria muzeografiei etnografice ardelene” – Ioan Toșa (Cluj-Napoca). Moderator: Constantin Albinetz.

Manifestările din cadrul Festivalului SAMUS au continuat duminică, 29 iulie, în piaţa centrală a oraşului, precedate de un Concert de fanfară susținut de „Fanfara reprezentativă a municipiului Dej” (dirijor: Vasile Sima-Minea) şi un spectacol susținut de Ansamblul folcloric „Mugurii Mintiului” din Mintiu Gherlii(instructor: Simion Berchi), Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” – Secția externă Dej (coordonator: Felix Gălan) și Ansamblul folcloric „Someșana” Dej (coregrafi: Reghina și Lucian Tecar; coordonator artistic: Doina Sima-Minea).

Au urmat mesajele de salut adresate de primarul municipiului şi de invitaţi, participanţilor şi publicului prezent în număr mare în Piaţa Bobâlna, în pofida vremii capricioase, după care, scena a revenit unei pleiade de soliști locali de muzică populară, căreia i s-au alăturat: Dorina Grad, Maria Marcu, Adela Zanc, Alina Zanc, Mariana Morcan, Amalia și Andrada Codorean,Felix Gălan și Ioan Dordoi. Seara de folclor s-a încheiat cu recitalurile susținute de Ana Ilca Mureșan, Mihaela și Ciprian Istrate, Ștefan și Andrei Petreuș și Mariana și Adriana Anghel.

Acompaniamentul muzical a fost asigurat de orchestra de muzică populară „Someșana” a Casei Municipale de Cultură Dej, condusă de prof. Zenu Zanc. A prezentat: Mariana Reman.

Perpetuând cu încăpățânare păguboasa “tradiţie” de a include și de a menține Festivalul SAMUS în coada manifestărilor diverse dedicate oraşului, actuala ediţie, a 41-a, nu s-a remarcat prin ceva memorabil faţă de ultimele trei, patru, cinci… Ba mai mult, în anul Centenarului, a dispărut până și banerul cu însemnele festivalului, iar dejenii au avut parte de doar de o „gală folclorică” absolut banală, vedetele nelipsitelor „seri de tineret” înghițind trei sferturi din bugetul alocat „Zilelor Dejului”. Pentru un „public țintă” din care poate doar un sfert sunt plătitori de taxe și impozite, dar se distrează zgomotos pe spezele celorlalți. N-au dispărut în schimb politicienii noștri locali și județeni, înghesuiți, conform „tradiției” pe scenă, toți „ușor deasupra lumii” tălăzuind la picioarele lor…

Umbră palidă a vechiului SAMUS, festivalul redus la o sesiune de comunicări și un spectacol folcloric, își păstrează și își salvează renumele doar prin seriozitatea şi profesionalismul celor direct implicaţi: solişti şi dansatori, orchestră şi dirijor, organizatori şi prezentatori, comunicanţi şi moderatori. Doar ei, surmontând eterna lipsă de fonduri, rutina şi restul dificultăţilor de tot felul, reuşesc să mai menţină viu, spiritul singurului festival dedicat folclorului someşean. O fac cu dăruire şi cu speranţa unor vremuri mai bune.

“Zilele Dejului” şi “Festivalul SAMUS” au luat sfârşit duminica seara, târziu, la lumina focurilor de artificii.

Magdalena Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*