Jandarmeriada din 10 august 2018

Jandarmeriada din 10 august 2018

După intervenția total disproporționată de la mitingul diasporei de vineri, a venit rândul Jandarmeriei Române să își facă harcea-parcea imaginea, la modul cel mai prăpăstios cu putință, și asta tot datorită politizării excesive forțate de PSD, care și-a impus, în pofida scandalului mediatic, conducerea dorită la vârful acestei instituții esențiale în ceea ce privește stabilitatea și siguranța socială.

Jandarmeria nu numai că nu i-a identificat și izolat la timp pe prostestarii agresivi (care nu au fost mai mulți de 100, după cu afirmă EVENIMENTUL ZILEI), dar a găsit de cuviință să intervină în forță și total disproporționat pentru dispersarea Pieței Victoriei, gazând în masă peste 100.000 de români (printre care femei, bătrâni și mulți, mulți copii), ceea ce nu poate fi justificat, absolut deloc, prin nicio necesitate operativă.

Violenţele extreme de la protestul diasporei de vineri din Piaţa Victoriei, soldate cu sute de răniţi, ar fi fost opera unor provocatori care ar fi acţionat cu ştiinţa forţelor de ordine. Mai mult, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ, voci din sistem susţin că manifestaţia din 10 august, la care au participat peste 110.000 de persoane, a fost compromisă de provocatori, de care forţele de ordine nu ar fi străine. Agitatorii s-au manifestat cu violenţă faţă de forţele de ordine, care, la rândul lor, s-au comportat de multe ori nejustificat de agresiv cu toţi cei prezenţi în Piaţă.

Fostul director al SRI Costin Georgescu este de părere că filmul evenimentelor de vineri din Piaţa Victoriei este tras la indigo după scenariul evenimentelor din 1990, care au dus în final la descinderea minerilor la Bucureşti cu „misiunea de a face ordine“, anunță ADEVĂRUL. „Totul pare să fi fost pus la punct. Jandarmii ştiau cine sunt derbedeii şi de ce sunt în stare. I-au lăsat să-şi facă mendrele, pentru că trebuia să iasă scandal. Mulţi dintre ei au fost chiar puşi să acţioneze violent pentru a justifica, oarecum, intervenţia în forţă, la fel ca în 1990. Numai că atunci ordinea a fost făcută de mineri, nu de jandarmi. Nu mă aşteptam ca aşa ceva să se mai întâmple după aproape 30 de ani de democraţie, la o aşa punere în scenă din partea Jandarmeriei“, spune fostul şef al SRI.

Biroul de presă al SRI a transmis că directorul Eduard Hellvig a avut o discuţie cu premierul Dăncilă, anunță EVENIMENTUL ZILEI. „În cadrul acesteia, directorul SRI i-a reamintit doamnei prim-ministru faptul că toate datele și informațiile deținute de SRI au fost transmise operativ structurilor MAI, inclusiv Direcției Generale Management Operațional în cadrul căreia SRI are desemnat un reprezentant“, se arată în comunicatul SRI.

Dacă avem în vedere că unitatea centrală pe care s-a bazat Jandarmeria la intervenţia, de vineri, din Piaţa Victoriei, la mitingul diasporei, a fost Brigada Specială de Intervenţie Vlad Ţepeş, o unitate cu competenţe şi atribuţii în combaterea terorismului, putem deduce importanţa dată de autorităţi acestei demonstraţii. Colonelul Cătălin-Răzvan Paraschiv comandantul Brigăzii Speciale de Intervenţie pare să fi fost şi şeful întregului dispozitiv din timpul mitingului diasporei. Practic, susține ADEVĂRUL, colonelul pare să fi coordonat acţiunea brutală declanşată de jandarmi împotriva tuturor protestatarilor.

Un bărbat îmbrăcat în alb, cu un fular la gât, apare în mai multe imagini surprinse vineri seară în Piața Victoriei, în timpul intervenției în forță a jandarmilor. Despre acesta, martorii spun că este cel care ar fi coordonat intervenția în forță a jandarmilor în Piața Victoriei. Bărbatul în alb apare în mai multe filmări care au fost publicate și distribuite în încercarea de a-l identifica. LIBERTATEA afirmă că pe rețelele de socalizare, oamenii au remarcat asemănarea persoanei din imagine cu colonelul Cătălin-Răzvan Paraschiv, comandantul Brigăzii Speciale de Intervenţie Vlad Ţepeș.

Acum, procurorii militari fac apel la participanții la protestul de vineri seară, care au fost răniți sau care pot oferi informații relevante pentru anchetă să se prezinte la Parchetul Militar din Capitală. „Procurorii militari îi invită pe toţi care au participat la protestul Diasporei de vineri şi au fost răniţi sau pot furniza informaţii importante să se prezinte la Parchetul Militar Bucureşti, luni şi marţi, pe Strada George Georgescu 2, sector 4”, se arată într-un comunicat al Parchetului Militar, citat de COTIDIANUL.

Până duminică după-amiază, procurorii au înregistrat 19 plângeri depuse împotriva jandarmilor de către protestatarii care au participat la mitingul de vineri.

GÂNDUL constată că jucând la disperare, aşa cum ai făcut-o, încercând să culegi ”roadele” violenţelor declanşate în Piaţă de un grup de câteva zeci de troglodiţi turmentaţi, despre prezenţa cărora ştiau/aflaseră atât politicienii, cât şi apărătorii statului – de la ministru, până la ultimul răcan, şef peste propriul pulan – n-ai reuşit decât să-i readuci pe oameni în Piaţa Victoriei şi sâmbătă, şi duminică, pentru a-şi continua, paşnic, protestul.

Prin prezenţa lor acolo, civilizată şi liniştită, la doar câteva ore de la ticăloşia făcăturii de vineri, zecile de mii de protestatari – din diaspora şi din ţară – au dovedit, în ordine, că: nu le e frică de teroarea politică; au demnitate; au învăţat ce este aceea solidaritate; deşi plecaţi, continuă să-şi iubesc ţara. Diaspora a dovedit, o dată în plus, că poporul român nu este violent, nici grobian şi nici disperat sau lipsit de umor. Ceea ce nu se poate spune despre conducătorii săi.

ziare.ro

Foto: Octav Drăgan și libertarea.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*