Concluzia ministrului de interne: Jandarmii au fost victime în Piața Victoriei!

Concluzia ministrului de interne: Jandarmii au fost victime în Piața Victoriei!

Cum am bănuit, de vină au fost protestatarii din Piața Victoriei, a explicat Ministrul de Interne, Carmen Dan. Jandarmii au acţionat profesional şi – de ce să n-o spunem? – eroic, fără să precupeţească nici un pumn, nici un bocanc, nici un pulan. Logica doamnei ministru e inatacabilă: dacă legea dă dreptul jandarmilor să folosească gaze lacrimimogene, tot legea îi obligă pe protestatari să le inhaleze.

Cu toate că a avut grijă, chiar din a doua zi, să ne informeze că n-a avut nici o responsabilitate în „evenimentele” din 10 august, ministrul Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, a simţit nevoia să le explice celor din Piaţa Victoriei ce au trăit şi celor din faţa televizoarelor la ce s-au holbat cu ochii scoşi din orbite, constată GÂNDUL.

Carmen Dan a prezentat duminică date din raportul privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, din care rezultă că au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autor necunoscut, fiind identificate cinci cazuri de abuzuri împotriva unor persoane care nu erau vioente, anunță EVENIMENTUL ZILEI. Ministrul a cerut scuze tuturor celor care au avut de suferit în urma evenimentelor.

„Vreau să fie foarte clar, acest raport nu are rolul de a stabili vinovății. Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor celor care au avut de suferit în urma violentelor. Nu am nicio ezitare să prezint raportul Guvernului României, CSAT-ului, dacă mi se va cere. Până în prezent, nu am primit nicio invitație oficială în acest sens. Până acum, au fost deschise 21 de dosare penale. De mâine, vom merge la parchete și cu alte sesizări, informații obținute în aceste zile“.

Ministrul sugerează faptul că acţiunile violente din Piaţa Victoriei, din 10 august, au fost premeditate şi posibil organizate de persoane pe care însă nu le numeşte, observă ROMÂNIA LIBERĂ. „Este o schimbare inedită în plan acţional (n.r. – faţă de protestele din trecut). Cred că putem lua în calcul (varianta premeditării), avem o oarecare experienţă, cel puţin pe mandatul meu. Este un an şi jumătate de când ne confruntăm cu genul acesta de manifestaţii publice“, a declarat ministrul de Interne.

Carmen Dan este nemulțumită și de informările primite de la servicii referitoare la mitingul din 10 august, despre care susține au avut caracter general şi nu au arătat o situaţie de criză care, prin complexitate, să ameninţe situaţia politică sau socială, afirmă COTIDIANUL. „A mai fost un episod, când dintr-o eroare asumată, am stabilit că MAI va avea o foarte bună comunicare cu partenerii structurilor de informații. Eu am făcut tot ce am putut ca ministru, să nu existe nicio îndoială că avem buna intenție de a colabora cu aceste structuri.

Caracterul acestor informații nu au condus la ideea că vor avea loc astfel de manifestații. Eu nu pot să devoalez public în ce au constat aceste informații. Pot să spun că a existat comunicare, a existat un schimb de informații”, a spus ministrul. În ceea ce privește gazele folosite de jandarmi, ministrul spune că acestea au fost utilizate pentru „a îndepărta un atac iminent”.

Neconvingătoare explicaţiile ministrului Carmen Dan, pentru că la întrebarea esenţială nu răspunde: de ce au fost gazaţi, bătuţi, fugăriţi şi maltrataţi zecii de mii de oameni, doar pentru că au fost câteva sute violenţi. Cum se poate ca 1.000 de jandarmi, echipaţi şi conduşi operativ de un centru de comandă aflat în piaţă, n-au făcut nimic să identifice şi să extragă din mulţimea de 100.000 de oameni paşnici pe cei violenţi? În lipsa explicaţiilor la aceste întrebări concluzia este următoarea: jandarmeria şi comandanţii ei au dorit escaladarea violenţelor până la nivelul în care puteau interveni în forţă împotriva tuturor manifestanţilor, pentru a-i speria şi a-i face reticenţi să mai vină să manifesteze în piaţă.

În plus, afirmă ADEVĂRUL, jandarmii au încălcat toate regulile de intervenţie la mitingul diasporei de pe 10 august din Piaţa Victoriei. Potrivit manualului jandarmilor, forţelor de ordine le este interzis să lovească oamenii în cap, să le pulverizeze gaz lacrimogen în faţă şi să dea cu bastonul fără nicun avertisment. Ca scuză pentru atacurile violente ale militarilor, reprezentanţii Jandarmeriei Române au au invocat „violenţa legitimă din partea statului“, deşi regulamentele Ministerului de Interne spun cu totul altceva.

ziare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*