29 august – Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

29 august – Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este pomenită în calendarul creştin ortodox în ziua de 29 august. Ioan Botezătorul este una din figurile centrale ale creștinismului și islamului; predicator și botezător pe malurile râului Iordan; înainte-mergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus. Este numit de Iisus „cel mai mare dintre cei născuți din femei”, iar Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți, având nu mai puțin de 3 sărbători dedicate lui.

Sfântul Proroc Ioan, propovăduia în pustiul Iordanului rugăciunea şi postul, pocăinţa sinceră şi mărturisirea greşelilor: „şi erau botezaţi de către el în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele mulţimi de iudei” (Matei 3;6).

În vremea aceea, Galileea era condusă de Irod Antipa, care o luase la sine pe Irodiada, nevasta fratelui său Filip. Sfântul Ioan, după ce i-a înfruntat pe farisei şi pe cărturari, nu s-a sfiit să-l înfrunte şi pe rege, spunând că nu îi este îngăduit să ia pe femeia fratelui tău.

Pentru faptul că Ioan Botezătorul condamna în auzul tuturor legătura nelegiuită dintre cei doi şi avea o mare influenţă asupra mulţimilor, Irod îi dorea moartea. Temându-se totuşi de furia pe care ar fi putut-o isca în rândul poporului uciderea lui, l-a închis într-una din cetăţi.

În ziua aniversării sale, Irod a dat o petrecere, la care, după ce se ameţesc de vin, Irodiada o pune pe fiica ei, Salomeea, să danseze în fata invitaţilor. Pentru aceasta, Irod îi oferă un mare dar: să-şi aleagă până la jumătate din împărăţie. Însă, la sugestia mamei sale, ea refuză averile şi cere să i se dea pe tipsie capul lui Ioan Botezătorul. Regele porunceşte tăierea capului Sfântului Ioan, pe care Salomeea îl dă mamei sale.

Amintirea acestui omor îl va chinui pe Irod toată viaţa. Când a auzit de Iisus şi de minunile săvârşite de el, a crezut ca Ioan s-a sculat din morţi. Când a fost biruit de ostile arabe în anul 36, a considerat înfrângerea drept o pedeapsă divină pentru uciderea Botezătorului.

Trupul lui Ioan Botezătorul ar fi fost dus de susținătorii săi în localitatea Sebastia (azi în Cisiordnia), unde ar fi fost îngropat. Împăratul roman anticreștin Iulian Apostatul (360-363) ar fi ars rămășițele lui Ioan Botezătorul, împrăștiindu-i cenușa. Capul ar fi fost salvat și dus la Alexandria (Egipt), apoi la Constantinopol (Turcia), de unde a fost dus în provincia Poitou (Franța) de către regele francon Pippin al III-lea (715-768). Din trup ar mai fi rămas nearse numai un braț și un deget.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*