„Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” la Memorialul Gherla

„Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” la Memorialul Gherla

Duminică, 2 septembrie, ora 12:00, în „Cimitirul cu cruci” de pe Dealul Cărămidăriei din Gherla, Memorialul Gherla și Nasui Collection & Gallery organizează evenimentul expozițional „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței”, pentru a marca începutul investigațiilor arheologice preliminare, de identificare a rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici morți la Gherla.

În cadrul evenimentului vor vorbi: Cosmin Nasui, curatorul expoziției, Alexandru Dragoman, arheolog, și Pr. Grigorie Benea, coordonatorul Memorialului Gherla.

Pe harta Gulagului românesc, Gherla a fost unul din locurile în care s-a suferit cel mai mult și cel mai intens. Mii de oameni, unii dintre ei personalități marcante ale elitei interbelice românești, au umplut celulele și beciurile teribilei închisori, fapt ce a lăsat până azi o rană deschisă în inima orașului. Din păcate, acest tezaur inestimabil de suferință este în mare măsură nevalorificat sau lăsat pradă uitării. Memorialul Gherla își propune să umple acest gol, prin inițiativa construirii unui memorial în cinstea celor ce au suferit la Gherla în perioada de detenție politică. Ansmablul Memorial va fi construit pe Dealul Cărămidăriei din oraș, pe locul cimitirui anonim cu gropi comune în care au fost aruncați deținuții politici morți la Gherla (www.memorialulgherla.ro)

Proiectul „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței”, produs de Nasui Collection & Gallery și lansat în 2017, deschide problematica memoriei istoriei recente a dictaturii comuniste prin crearea și amplasarea de monumente de artă contemporană în orașe unde au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție: Pitești, Râmnicu Sărat, Brașov, Oradea, Gherla.

La Gherla, evenimentul expozițional organizat de Nasui Collection & Gallery prezintă lucrarea „View from Light” de Bogdan Rața, prin care este onorat conceptual acest proiect de investigații. Sculptura de mari dimensiuni (2.50 m) marchează specific, atât ca și conținut simbolic cât și ca prezență arhitecturală, importanța și relevanța spațiului memorial unde este amplasată: spațiul de tortură de la Gherla este relevat din punct de vedere artistic ca emoție, prezență fizică și simbolică printr-o lucrare de artă contemporană, convertind mesajul istoric într-un mediu cultural-artistic.

Lucrarea reprezintând, în limbajul semnelor, afirmația „Dumnezeu este aici”, este gândită a avea impact puternic și imediat, care să atragă atenția atât publicurilor tinere, care nu au trăit în perioada comunistă, cât și adulților 40+ care au trăit diferitele perioade și aspecte ale regimului totalitar comunist. Fiind creată din materiale contemporane și pregătită a fi „în mișcare”, lucrarea s-a „încărcat” simbolic și valoric la fiecare destinație, anterior fiind plasată temporar la Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat și la Parlamentul European din Bruxelles.

„Reparațiile istorice referitoare la subiecte tensionate, ascunse sau ideologizate precum monarhie, comunism, holocaust s-au transferat și în zona de monumentalistică. La 30 de ani de la Revoluția Română din 1989 peisajul memorialistic al rezistenței anticomuniste în reprezentările culturii vizuale este încă ca un puzzle fragmentat în alcătuire. Abia odată cu condamnarea oficială a comunismului în Parlamentul României din 2006 putem vorbi de o consolidare a eforturilor de cercetare, documentare și publicare prin „Revoluția arhivelor. Accesul la sursele istoriei recente” 2011. Proiectul Monumente în mișcare a pornit de la nevoia contextului istoric postcomunist prezent de a dinamiza efortul de simbolizare și semnalizare a unor locuri foste spații de închisoare sau detenție și a unor evenimente ale istoriei recente.

Deși intens prezente în literatura memorialistică și cercetările și studiile istorice marea majoritate a spațiilor fizice ale fostelor închisori sunt greu accesibile, vizitabile sau deschise cu publicul. Acest fapt face ca ele să aibă o memorializare limitată la câțiva specialiști sau la cercurile apropiate ale foștilor deținuți politici.” (Cosmin Nasui, curator)

Nasui Collection & Gallery a lansat programul „Moving Monuments” în 2014, având ca scop producția, prezentarea și itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spații contemporane prestigioase din întreaga lume. În 2017 a dezvoltat în cadrul programului secțiunea de proiect „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” prin care a itinerat monumente temporare în orașe din România unde au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție: Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat, Memorialul Închisoarea Pitești, Piața Sfatului Brașov, Memorialul „Rezistenţă şi represiune în Bihor” din Oradea. De asemenea, proiectul a fost prezentat într-un loc simbolic pentru realitatea contemporană a României: Parlamentul European din Bruxelles.

Proiectul derulat de Nasui Collection & Gallery este co-finanțat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) printr-un apel public la proiecte.

Partenerii proiectului „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” sunt: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Modernism.ro, Memorialul Gherla, Muzeul Oraşului Oradea – Complex cultural (Muzeul Cetăţii şi Oraşului), Memorialul „Rezistenţă şi represiune în Bihor” Oradea, Memorialul Închisoarea Pitești, Muzeul Județean de Istorie Brașov.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*