Situația beneficiarilor venitului minim garantat, în municipiul Dej

Situația beneficiarilor venitului minim garantat, în municipiul Dej

Acordarea venitului minim garantat este reglementată la nivel național prin Legea 416/2001 cu modificările și completările ulterioare. Sumele pentru acordarea venitului minim garantat sunt alocate de la bugetul de stat, nu de la bugetul local, acesta fiind în cuantum de 120-150 de lei/lună.

Conform legii, beneficiarii venitului minim garantat, persoanele apte de muncă din familiile pentru care se asigură venitul minim garantat au obligația de a efectua lunar un număr de ore de muncă pentru acțiuni sau lucrări de interes local fără a se putea depăși regimul normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă a muncii. O parte dintre beneficiari prezintă adeverințe medicale în baza cărora sunt scutiți de prestarea muncii.

În luna iulie a acestui an Legea 416/2001 care reglementează acordarea venitului minim garantat a fost modificată prin introducerea unui nou articol care stipulează : „Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social.”

Dosarele înregistrate pentru acordarea venitului minim garantat fac în continuare obiectul verificărilor periodice ale autorității publice locale prin anchete sociale cu respectarea cadrului legal în vigoare.În acest sens, Primăria Dej a transmis un comunicat privind situația beneficiarilor venitului minim garantat la nivelul municipiului Dej.

„În prezent la nivelul municipiului Dej, numărul beneficiarilor venitului minim garantat înregistrați ca apți de muncă este de 55. De la începutul acestui an ca urmare a anchetelor sociale derulate de Serviciul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Dej, numărul de dosare pentru acordarea venitului minim garantat s-a diminuat cu 58%.
Principalul motiv pentru care a încetat dreptul de plată a venitului minim garantat a fost neefectuarea de către beneficiari a numărului orelor de muncă pentru acțiuni sau lucrări de interes local, un beneficiar apt de muncă având obligația de a efectua o medie lunară de 24 de ore.

Aceasta este direcția fermă pe care eu ca primar voi merge în continuare. O verificare riguroasă a dosarelor beneficiarilor venitului minim garantat, dar mai ales a respectării de către cei înregistrați ca fiind apți de muncă a obligativității cu privire la efectuarea numărului de ore de muncă în interes local și a noilor reglementări privind încetarea dreptului la ajutorul social la refuzul unui loc de muncă oferit de către agenția pentru ocuparea forței de muncă” – a declarat primarul Costan Morar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*