România pe locul trei în Europa, la decesul pacienților cu boli cronice

România pe locul trei în Europa, la decesul pacienților cu boli cronice

România se află pe locul trei la nivel european din perspectiva deceselor pacienţilor cu boli cronice, după Ungaria şi Lituania. Aşa arată ultima statistică Eurostat, care analizează date la nivelul anului 2017.

Potrivit sursei citate, în ţara noastră se înregistrează 1.123 de decese prin boli cronice la suta de mii de locuitori. Cifrele nu i-au luat prin surprindere pe reprezentanţii pacienţilor, care afirmă că diagnosticarea târzie a patologiilor cronice, listele lungi de aşteptare şi lipsa medicaţiei au dus la o astfel de situaţie. „Lucrurile s-au complicat din cauza problemelor din sistem, care este foarte greoi. Cronicii din România sunt în număr foarte ridicat. Cea mai mare problemă e legată de diagnosticarea târzie şi accesul târziu la medicaţie. Depinde cum ai norocul”, a explicat, pentru „Adevărul”, Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

România se încadrează însă în tendinţele europene în ceea ce priveşte tipologia bolilor cronice: bolile sistemului circulator, cancerele, diabetul şi bolile respiratorii sunt printre cele mai frecvente patologii care stau la baza decesului românilor. „Toate acestea sunt boli care pot fi prevenite”, completează reprezentantul COPAC. De altfel, bolile cronice sunt şi principala cauză de dizabilitate la nivel european, subliniază statisticile Eurostat, conform cărora până în anul 2020 statele europene se vor confrunta în continuare cu migraţia profesioniştilor din Sănătate: 60.000 de cadre medicale vor pleca din spitalele europene.

„Pacienţii români vor fi afectaţi de migraţia medicilor şi asistenţilor medicali: vor pleca nu doar din cauza salariilor ci şi din cauza condiţiilor de la noi”, a conchis Gănescu. Potrivit Eurostat, costurile serviciilor medicale, lipsa de accesibilitate, discriminarea din cadrul serviciilor de sănătate, dar şi inechităţile din mediul rural sunt alte probleme cu care cetăţenii europeni susţin că s-au confruntat în 2017 la nivel european.

adev.ro/pfinm1

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*