De astăzi, dejenii care locuiesc la bloc au noi obligații !

De astăzi, dejenii care locuiesc la bloc au noi obligații !

Începând de astăzi, 28 septembrie, intră în vigoare noua lege care vizează organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari.

Legea aduce noutăți importante pentru proprietari, rezumate de AvocatNet.ro. De pildă, proprietarii care nu vor permite accesul în locuință pentru reparații, lucrări sau în situații de urgență, după ce au primit preaviz motivat de la asociație, vor risca o amendă de la 500 la 3.000 de lei. De asemenea, proprietarii vor trebui să participe în mod obligatoriu la ședințele asociației.

Alte obligaţii se referă la plata, lunar, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, a cotei de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, plus cotele de contribuţie aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.

Termenul de plată este de maximum 20 de zile calendaristice. Dacă întârzie cu plata, proprietarul riscă penalităţi, în măsura în care acestea sunt stabilite de asociaţie.

Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile ce depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.

Asociatia de proprietari are dreptul de a acţiona în justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit, se arată în lege.

Legea nr. 230/2007 se referă şi la situaţii în care proprietarii riscă amenzi.

De exemplu, dacă nu iau măsurile necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune aferente (scensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, de încălzire centrală, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, instalaţii de antenă colectiva, telefonie etc.), sancţiunile sunt amendă de la 1.000 la 3.000 de lei.

Aceeaşi amendă este şi pentru neexecutarea lucrărilor de întreţinere sau reparaţii necesare (instalaţii aflate în proprietate individuală, dacă pot aduce prejudicii celorlalţi proprietari).

Între 200 de lei şi 1000 de lei sunt amenzile pentru schimbarea destinaţiei locuinţei fără autorizaţii şi aprobări legale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*