„Sanitas” se pregătește de proteste

„Sanitas” se pregătește de proteste

Sindicatul Sanitas a anunţat procesul de consultare al membrilor pentru a putea demara un amplu program de proteste în această toamnă.

Ca prim pas, este vehiculată o grevă japoneză pe data de 5 octombrie 2018, ca măsură de avertisment din partea Federaţiei Solidaritatea Sanitară. Pe 12 octombrie ar putea fi pichetat sediul Ministerului Sănătăţii.

Sindicatul are 10 revendicări, pe care doreşte să le discute cu reprezentanţii Guvernului.

Principalele revendicări:

Negocierea și semnarea Contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar, conform Acordului încheiat cu Guvernul.

Acordarea creșterilor salariale aferente anului 2019 începând cu luna ianuarie 2019 pentru toate categoriile de salariați care nu au beneficiat de creșterea salariului de bază.

Respectarea drepturilor sociale prin impozitarea indemnizației de hrană la același nivel cu tichetele de masă (sau considerarea ei ca normă de hrană) și eliminarea indemnizației de hrană din limita de 30% (art. 25 din legea 153/2017), această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condițiile de muncă.

Eliminarea inechităților aferente sporurilor prin negocierea și acordarea sporurilor între limitele minime și cele maxime pentru salariații din toate categoriile de spitale, inclusiv pentru cei din spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

Modificarea legii salarizării conform solicitărilor înaintate de Federația „Solidaritatea Sanitară”.

Plata sporurilor de sâmbătă și duminică la nivelul de 100% din salariul de bază și eliminarea sumelor aferente lor din limita de 30%, această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condițiile de muncă.

Acordarea sporurilor de gardă și a sporului de tură prin raportarea la noul salariul de bază; acordarea drepturilor de hrană în gărzi.

Introducerea echității în sistemul de pensie prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaților, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul (reducerea stagiului de cotizare proporțional cu timpul lucrat în cadrul celui de-al doilea CIM).

Acordarea voucherelor de vacanță la toți salariații din toate unitățile sanitare și eliminarea cheltuielilor cu aceste vouchere din limita de 30%, această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condițiile de muncă.

Îmbunătățirea condițiilor de muncă ale salariaților și de tratament a pacienților prin creșterea finanțării unităților sanitare.

Până la întrunirea Consiliului de coordonare se vor desfășura câteva acțiuni de protest prealabile, respectiv:

– Desfășurarea unei greve japoneze din data de 5 octombrie 2018 ca măsură de avertisment din partea Federației „Solidaritatea Sanitară” împotriva blocării negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector.

– Pichetarea Ministerului Sănătății în data de 12 octombrie 2018 de către delegații participanți la Consiliul de coordonare.

sursa: ziare.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*