Referendum: sute de președinți din secțiile de votare s-au retras

Referendum: sute de președinți din secțiile de votare s-au retras

Peste 350 de președinți de secții de votare din județele Teleorman și Dolj au anunțat, marți, Birourile Electorale Județene la care sunt arondați că nu vor putea participa la desfășurarea referendumului pentru definirea familiei, transmite Mediafax. Și la Prahova un sfert dintre președinți au spus că nu vor fi prezenți.

Aproape jumătate din cei 363 de președinți de secții de votare din județul Teleorman, care au fost trași la sorți în ședința din 28 septembrie, au anunțat marți că nu vor lua parte la procesul electoral de la finalul săptămânii.

Cristian Toma, reprezentant în BEJ Teleorman, a declarat pentru Mediafax că numărul celor care s-au retras e îngrijorător de mare.

În județul Dolj situația e aproape identică, de aici retrăgându-se circa 100 de președinți de secții de votare dintr-un număr total de 530 puși pe liste. Majoritatea au invocat probleme personale.

La rândul său, președintele BEJ Prahova, judecătorul Ancuța Monica Mitrache, a declarat că aproximativ un sfert dintre președinții secțiilor de votare din județ au renunțat la funcții.

Președintele Biroului Electoral Județean (BEJ) Cluj, Anca Groza, a declarat, marți că în Corpul Experților Electorali din județ sunt înscrise 1.800 de persoane, astfel că există o rezervă suficientă.

”În județul Cluj sunt 656 de secții de votare cu tot atâția președinți, din care circa 270 au renunțat din diverse motive și se înlocuiesc, câtă vreme în Corpul Experților Electorali din județ, de unde au fost trași la sorți, sunt înscrise 1.800 de persoane. Mulți au renunțat din motive personale, nu vor fi în localitate, merg la nunți, listele sunt din 2016, unii aveau alte numere de telefon atunci, nu are legătură cu boicotul despre care se vorbește. Nu există pericolul ca de referendum să fie secții de votare fără președinți, înlocuirile se rezolvă în timp util”, a spus Groza.

Potrivit acesteia, președinții secțiilor de votare se mai pot retrage până la constituirea birourilor secțiilor de votare, după care pot fi înlocuiți doar din motive de boală sau deces, iar dacă absentează în zilele referendumului riscă sancțiunile legale.

Amintim că sute de președinți de secții de votare s-au retras și din județele Bihor, Sălaj, Arad, Neamț și Timiș. Organizarea referendumului întâmpină probleme mari și în județul Sibiu, unde aproape jumătate dintre președinții secțiilor de votare s-au retras.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*