Guvernul permite prin lege frauda la referendum. Care sunt cele 4 mari pericole prin care rezultatul poate fi viciat

Guvernul permite prin lege frauda la referendum. Care sunt cele 4 mari pericole prin care rezultatul poate fi viciat

Modificările făcute de Guvernul Dăncilă şi coaliţia PSD-ALDE legilor referitoare la organizarea referendumului din 6-7 octombrie înlătură mai multe prevederi legale prin care erau împiedicate încercările de fraudă.

În primul rând, spre deosebire de alegerile locale şi parlamentare din 2016, la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, Guvernul nu va mai utiliza sistemul electronic pentru prevenirea votului multiplu. Mai exact, utilizarea sistemului electronic (SIMPV), care arată în timp real prezenţa la urne, a fost omisă de PSD-ALDE când a modificat Legea referendumului în Parlament anul acesta, cu toate că, după cum a precizat, pentru „Adevărul“, şeful Autorităţii Electorale Permanente, Daniel Barbu, AEP ceruse introducerea acestui sistem. „În contextul lipsei sistemului informatic din procesul de organizare a referendumului şi a utilizării intense a listelor suplimentare, nu există mecanisme aplicabile şi eficiente prin care se poate verifica frauda la referendum“, atrage atenţia şi organizaţia Expert Forum.

În al doilea rând, votul multiplu nu va mai fi verificat de AEP din oficiu, în 60 de zile, aşa cum era stipulat în formele mai vechi ale Legii referendumului. În schimb, prin Ordonanţa 86/2018 dată de Guvernul Dăncilă, doar „persoanele interesate“, fără a da clar o definiţie a acestora, pot depune contestaţie în 15 zile de la validarea scrutinului, ele fiind datoare să aducă şi dovezile necesare privind posibile fraude.

„La sesizarea persoanelor interesate, făcută în cel mult 15 zile de la data constatării valabilităţii referendumului naţional şi însoţită de probele pe care se întemeiază, Autoritatea Electorală Permanentă verifică listele electorale permanente şi listele electorale suplimentare utilizate în cadrul secţiilor de votare la care se referă sesizarea, în vederea descoperirii cazurilor în care o persoană a votat fără a avea drept de vot sau a votat de mai multe ori“, scrie negru pe alb în noua formă a legii. Numărul exact al votanţilor nu poate fi verificat Guvernul a schimbat şi cheia de verificare în ceea ce priveşte prezenţa la urne.

Numărul participanţilor semnaţi pe listele electorale poate fi egal sau mai mare decât numărul de buletinele de vot din urne. Mai exact, va conta mai mult numărul de semnături de pe liste, nu neapărat şi numărul buletinelor de vot din urne, ceea ce ar putea duce la discrepanţe între ceea ce e pe liste şi ceea ce e în urnele de vot. Astfel, dacă membri interesaţi din birourile electorale vor semna în fals că unele persoane s-au prezentat la vot, numărul scriptic al participanţilor nu va putea fi verificat cu numărul real de buletine de vot folosite.

Numărul de persoane care semnează pe listele electorale este deosebit de important la referendum, întrucât acesta dă cvorumul de participare, care trebuie să fie de 30% din numărul total al alegătorilor pentru ca referendumul să fie valid. Iar o persoană care nu s-a prezentat la vot, dar i-a fost falsificată semnătura pe lista electorală, nu va putea afla despre acest fapt şi nici nu-l va putea dovedi.

Sursa: adev.ro/pg2xyp

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*