Schimbări interesante pe piața forței de muncă din România

Schimbări interesante pe piața forței de muncă din România

Deși românii afirmă că sunt îngrijorați de pierderea locului de muncă, indicând o apetență pentru stabilizarea surselor de venit, în ultima perioadă se observă că aceștia sunt mai dispuși să-și completeze veniturile prin contracte de muncă suplimentare celor de bază. Piața forței de muncă s-a schimbat, atât prin exodul de forță de muncă cât și prin comportamentul celor rămași în țară, mult mai deschiși față de diversificarea surselor de venit și, în general, față de flexibilizarea condițiilor de muncă.

Noi forme de muncă, deja consacrate în Europa sau Statele Unite ale Americii, încep să se practice și în țara noastră, românii, chiar dacă nu le cunosc definițiile (partajarea locului de muncă, telemuncă sau munca mobilă bazată pe TIC, munca ocazională, munca în colaborare etc.), fiind deja implicați în tipuri inovatoare de relații contractuale.

Peste 12% dintre români au mai mult de o slujbă

Un recent sondaj de opinie al Institutului pentru Politici Publice (IPP) realizat cu sprijinul Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) arată schimbări interesante pe piața forței de muncă.

Principalele concluzii ale cercetării relevă că viitorul pieței muncii va fi marcat de automatizare și de penetrarea inteligenței artificiale. Este de așteptat ca multe din actualele slujbe să dispară, ceea ce va genera o nevoie acută de recalificare și adaptare la piața muncii.

În prezent, 1 din 10 angajați (12%) din România au mai mult de un job plătit, 1 din 20 angajați lucrează fără contract de muncă, iar 1 din 3 angajați ar accepta să fie plătit în parte legal și în parte la negru, dacă i-ar asigura un venit mai mare față de un salariu integral legal care le aduce.

De asemenea, 1 din 5 angajați lucrează cel puțin câteva zile pe săptămână și de la propriul domiciliu iar 7% lucrează în spații publice (gară, aeroport, cafenea, etc), 1 din 10 angajaţi nu lucrează niciodată la sediul angajatorului, iar 1 din 4 angajați au lucrat în cel puțin una dintre noile forme de muncă practicate deja în țară, în special telemunca sau munca mobilă bazată pe Tehnologii Informaționale și Comunicații, respectiv munca ocazională.

Pe de altă parte, 1 din 5 angajați crede în posibilitatea de a își pierde locul de muncă în următoarele 6 luni, 1 din 4 din angajați consideră că, dacă și-ar pierde locul de muncă, nu ar fi ușor să își găsească unul cu salariu similar, iar majoritatea respondenților cred că, pentru a avea un job bun, ar avea nevoie de abilități în comunicare (81%) și în domeniul IT (71%).

Trebuie remarcat că 2 din 5 respondenți sunt de părere că legea actuală a muncii este restrictivă şi că descurajează, mai ales din punct de vedere fiscal, practicarea de noi forme de lucru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*