Vaduz, o capitală primitoare, într-o țară minusculă

Vaduz, o capitală primitoare, într-o țară minusculă

Principatul Liechtenstein este una dintre cele mai mici țări din lume, ocupând locul al patrulea în Europa după Vatican, Monaco și San Marino. Situat în Munții Alpi, pe dreapta Rinului, Vecin cu Austria și Elveția, Liechtenstein are capitala la Vaduz, un oraș cu circa cinci mii de locuitori, plin cu arbori, flori și plante decorative, pretutindeni pe străzi și în curțile caselor.

Vaduz este reședința familiei regale și sediu al guvernului și parlamentului. Numele vine din latină și datează de pe vremea când romanii conduceau provincia respectivă, numită Ratia. Orașul a fost menționat documentar pentru prima dată în 1150, iar comitatul Vaduz, care constituie astăzi cea mai mare și mai importantă parte a principatului, a fost fondat în 1342.

În 1712, prințul Hans Adam de Liechtenstein a preluat conducerea comitatului pe care, în 1719, regele Carol al VI-lea îl alipește domeniului Schellenberg, creând Principatul Liechtenstein cu capitala Vaduz. Inițial, orașul era cunoscut mai ales pentru vinurile sale dar, ulterior, a devenit un important centru de afaceri, cu multe oportunități pentru comerțul internațional, industrie și bănci, găzduind sediul a numeroase firme continentale și transcontinentale.

De reținut că locuitorii principatului au un standard de viață ridicat, că folosesc o germană asemănătoare cu cea vorbită în Elveția și că se implică intens în reușita numeroaselor festivaluri internaționale și târguri tradiționale organizate, cu precădere, în capitala țării.

Oricât de mică ar fi capitala, ea se bucură de câteva obiective turistice de mare interes, cum ar fi Muzeul de Arte Frumoase, Muzeul Național, Școala de Muzică, Universitatea de Științe Aplicate, Muzeul de Ski, Biblioteca Națională și Kim Park Stadium.

Simbolul orașului rămâne însă Castelul Vaduz, amplasat pe un deal și având o vechime de circa 700 de ani. Din 1938 este reședința familiei regale, conducătorul acesteia și al țării fiind prințul Hans Adam al II-lea. Castelul nu este deschis turiștilor, dar o macheta a acestuia a fost amplasată în centrul orașului pentru a fi vizibilă tuturor celor care ca destinație Principatul Liechtenstein.

Remarcabilă este și Catedrala Sfântul Florian ridicată la intrarea în Vaduz. Turla ei impunătoare poate fi văzută din orice colț al orașului. Catedrala a fost ridicată în 1873 pe locul unei vechi biserici catolice și este o construcție în stil gotic, realizată după planurile arhitectului Friedrich von Schmidt (1825-1891). A primit rangul de catedrală în 1992.

Patronul ei protector, Sfântul Florian, care este și protectorul pompierilor, a fost cetățean roman și a murit ca martir la 4 mai 304 în Lauriacum (azi Lorch în Austria). Florian, care era creștin, a refuzat să se închine zeilor romani. Prima pedeapsă primită din această cauză a fost pierderea slujbei, după care a fost exilat în localitatea care azi se numește Sankt Pölten în nord-estul Austriei. Nerespectarea exilului și ajutorul dat unui grup de creștini, îl va costa viața, el fiind tăiat de viu în bucăți de către romani, după care a fost legat de o piatră de moară și aruncat în râul Enns.

Cea mai veche clădire din oraș este Red House, o construcție din piatră și lemn, care nu se poate vizita, dar este veșnic înconjurată de turiștii care vor să se fotografieze cu ea. În general clădirile nu sunt prea înalte și nici străzile prea largi, ceea ce conferă orașului un aer liniștit și aristocratic, în același timp. O altă clădire simbol al orașului este primăria – Rathaus. Are o intrare arcuită, un balconaș pictat și un grup statuar cu trei cai, amplasat la intrare. În apropiere este și clădirea guvernului, frumos decorată cu stucaturi sub streșini și deasupra ferestrelor.

Evident, iubitorii de frumos, pot vizita și Muzeul de Artă Modernă și Contemporană (Kunstmuseum Liechtenstein), o clădire avangardistă (o cutie neagră construită din beton și bazalt întunecat), elaborată de arhitecții elvețieni Meinrad Morger, Heinrich Degelo și Christian Kerez și terminată în noiembrie 2000.

În concluzie, dacă sunteți în zona Alpilor, nu ocoliți micuțul principat…
 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*