Critici la adresa Start-Up Nation: Statul te vrea șaormist, băiete, nu inovator!

Critici la adresa Start-Up Nation: Statul te vrea șaormist, băiete, nu inovator!

Antreprenorii critică aspru modificarea programului Start-Up Nation, care depunctează afacerile din inovație și IT, spre exemplu, și zonele dezvoltate ale țării, concentrându-se pe business-uri precum gogoșeriile, firmele de pompe funebre, frizeriile și unitățile de alimentație publică. În plus, studenții sunt practic excluși din schemă, iar banii se dau ca la autoservire (primul venit, primul servit), fără a fi luate în calcul aspectele… economice.

Antreprenorii critică modul în care proiectele sunt avizate în programul Start-Up Nation şi apreciază că politica „primul venit, primul servit“ este dăunătoare, pentru că impune un criteriu arbitrar şi nu considerente economice în finanţarea proiectelor.

Analiştii de la compania de consultanţă Frames acuză faptul că Star-tUp Nation riscă să devină un program derizoriu, care va sprijini doar înfiinţarea de gogoşerii – „În loc să promoveze inovaţia (IT-ul, spre exemplu) şi să stimuleze antreprenorii din centrele universitare, Start-Up Nation va deveni un program destinat exclusiv celor care înfiinţează gogoşerii, frizerii, firme de pompe funebre, restaurante, şaormerii sau crescătorii de păsări. Finanţăm, de exemplu, firmele de pompe funebre, cu prioritate, şi nu pe cele care inovează în sectorul medical“.

În noua formulă, programul, prin care statul ar urma să ofere finanţări de până la 200.000 lei firmelor noi, va depuncta afacerile din sectorul „Inovaţie şi IT“ în favoarea celor din producţie şi servicii. Potrivit proiectului, marile centre universitare, precum Bucureşti, Cluj, Timişoara, Arad, Constanţa şi Braşov, nu vor mai avea acces la finanţare, pentru că firmele înfiinţate în aceste regiuni vor fi depunctate.

„Înţelegem interesul autorităţilor de a stimula afacerile în mediul rural, însă respingem discriminarea regională, impusă prin noile criterii de punctare din Start-Up Nation. Studenţii, care ar trebui să fie principalii beneficiari ai ajutorului de stat, pentru a deveni antreprenori, sunt practic excluşi din acest mecanism. În plus, diferenţierea regiunilor în funcţie de densitatea firmelor este arbitrară, nefiind prezentat niciun studiu care să releve în mod clar, cu date economico-financiare actualizate, diferenţele dintre judeţe“, spune managerul Frames, Adrian Negrescu.

În opinia sa, tocmai zonele precum Bucureşti-Ilfov sau Vest ar trebui să fie vizate de acest program, în condiţiile în care ele sunt deja excluse de la finanţare europeană (prin programele POR 2.1A – microîntreprinderi şi POR 2.2 – IMM-uri sau România Start-Up Plus, din POCU – n.r.). Reamintim că proiectul de OUG privind modificarea programului Start-Up Nation a fost lansat la 1 octombrie şi se va afla în consultare timp de 30 de zile. Cel mai probabil, el va debuta în noiembrie, iar finanţarea (buget total de două miliarde lei) să fie alocată în 2019.

ziare.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*