15 octombrie 1922, ziua în care Ferdinand și Maria au fost încoronați ca Regi ai României Mari, la Alba Iulia

15 octombrie 1922, ziua în care Ferdinand și Maria au fost încoronați ca Regi ai României Mari, la Alba Iulia

Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia, în 15 octombrie 1922, a fost o sărbătoare de neegalat, descrisă pitoresc de cronicile vremii şi imortalizată printr-un număr mare de fotografii.

Dimineața zilei de duminică, 15 octombrie 1922, a fost una mohorâtă la Alba Iulia. Ploua ușor, cu intermitențe. Era ziua în care se încoronau Ferdinand și Maria, ca Regi ai României Mari.

„Ploaie! Aceasta a fost prima impresie, dar nu o ploaie tare, doar o stropitură pe fereastra mea, mici linii lungi și distanțate ceea ce din fericire înseamna că erau doar picături, și la linia orizontului se ridica un soare palid“, nota Regina în memoriile sale, traduse de Sanda Ileana Racoviceanu și adunate în volumul „Maria, Regina României-Însemnari zilnice“.

Atmosfera dimineții de 15 octombrie 1922 a fost surprinsă și de gazetarii de la ziarul local „Vestea“ (publicația a avut o apariție constantă în Alba Iulia anilor 1920): „În zorii zilei încep a cădea picuri mărunți de ploaie, care după datina noastră ardeleană înseamnă dar sfânt și spor înaintat. Numeroase grupuri de țărani din toate părțile țării se indreaptă spre cetate cu fețe voioase și aprinse“.

Ideea încoronării Regilor României Mari la Alba Iulia s-a vehiculat încă din 1915. Dintre argumentele forte amintim: orașul era legat simbolic de Mihai Viteazul, iar la 1 Decembrie 1918 își consolidase statutul de oraș al Unirii.

Evenimentul din 15 octombrie 1922 a reunit peste 30.000 de români și 15.000 de soldați. Asta, în condițiile in care Alba Iulia avea atunci o populație de 10.000-11.000 de locuitori.

Regele și Regina au ajuns în gara din Alba Iulia la ora 9.30, cu trenul regal ce a avut ca punct de plecare gara Sinaia. Familia regală a fost întâmpinată de primul ministru al României, Ionel Bratianu și de primarul orașului Alba Iulia.

Alte garnituri au adus la Alba Iulia membri ai caselor regale, membri ai misiunilor diplomatice străine, membri ai guvernului României, parlamentari, ziariști români și străini.

Evenimentul de la Alba Iulia a impresionat prin nivelul înalt al reprezentării internaționale, aspect care reflecta prestigiul României la data respectivă. La Alba Iulia au sosit oaspeți care reprezentau casele regale ale Angliei – viitorul rege George al VI-lea (tatăl actualei Regine Elisabeta a II-a), Italiei- ducele de Genova, Spaniei- infantele de Bourbon; figuri militare de talie europeana: generalul Henry Berthelot, miniștrii plenipotențiari din 13 țări, printre care SUA și Japonia, reprezentantul Vaticanului etc.

Du­pă in­to­narea Im­nului Re­­gal, primarul orașului Alba Iulia le-a oferit suveranilor pâine și sare. După acest moment simbolic, Suveranii, instalați într-o caleșcă, trasă de patru cai, și întreg alaiul, s-au indreptat spre Cetate, spre Catedrala ridicată special pentru acest eveniment.

Suveranii au ocupat în Catedrală cele două tro­nuri împărătești, asezate unul în fața celui­lalt. În biserică, patru mitropoliți din toate provinciile României Mari au oficiat, în prezența familiei regale și a invitaților, Doxologia încoronării, respectiv sfințirea coroanelor și a celorlalte însemne regale.

„Slujba a fost frumoasă, sobră, nu prea lungă, corul excelent. Interiorul bisericii, deși nu este mare, este impozant și frescele sunt bune“, nota Regina Maria.

Fast si incarcatura simbolica au fost elementele care au caracterizat actul public al Incoronarii. Coroana Regelui Ferdinand era aceea cu care se incoronase Carol I (in 1881), faurita din otelul unui tun turcesc capturat in timpul Razboiului pentru independenta Romaniei.

Coroana Reginei Maria, din aur masiv (donat de un proprietar de mina de aur din Muntii Apuseni), fusese faurita la o casa de bijuterii din Franta si se asemana cu cele ale imparateselor bizantine. In aceeasi traditie se incadrau si hlamidele (mantiile) purtate de suverani, din brocart, cu revere de hermina, ornate cu paftale si lanturi de aur.

Incoronarea propriu-zisa a avut loc in fata clopotnitei Catedralei, sub un baldachin somptuos. Regele Ferdinand a savarsit, precum inaintasul sau, Carol I, gestul lui Napoleon si s-a incoronat el insusi.

A luat apoi coroana de aur a Reginei si a pus-o pe crestetul Mariei, care ingenunchiase. „Eu am ingenuncheat in fata lui Nando (n.a. Ferdinand), care a pus greaua coroana pe capul meu, in vreme ce toate clopotele au sunat si acele salve de salut regal (100 salve de tun) au fost trase“, asa descria Regina Maria momentul incoronarii.

Regina aprecia ca ceremonialul de la Alba Iulia a fost pitoresc, sobru si, in acelasi timp, nepretentios.

Suverana ne-a lasat si o descriere a orasului, dar si a Catedralei in care s-a incoronat. „Alba Iulia este frumoasa. Un orasel-cetate vechi si acolo, in mijlocul zidurilor crenelate, fostul guvern (n.a. condus de Alexandru Averescu) a construit mica catedrala unde urma sa aiba loc incoronarea. Ea este in centrul unui scuar, inconjurat de o cladire ca o manastire. A fost foarte mult criticata si are, fireste greseli, dar, in general arata extrem de frumoasa si placuta si a fost minunat impodobita si ingrijita“.

Parada militara a fost momentul culminant al solemnitatii laice.

Pentru inaltii oaspeti a fost organizat un banchet in Sala Unirii, cladirea in care s-a hotarat si Unirea Transilvaniei cu Romania, in 1 Decembrie 1918. O alta masa s-a organizat in Teatrul „Caragiale“, actuala Casa de Cultura a Studentilor. Nu a lipsit nici asa zisa masa populara, fiind pregatite peste 30.000 de portii de friptura la protap pentru tot atatea persoane venite la Alba Iulia cu trenul, caruta sau chiar pe jos.

Familia regală și înalții oaspeți au părăsit Alba Iulia în seara zilei de 15 octombrie 1922, tot cu trenul. Fotografia și cinematograful au „trecut“ evenimentul de la Alba Iulia dincolo de granițele țării, făcându-l cunoscut în întreaga lume.

Pentru Alba Iulia evenimentul de acum 96 de ani este socotit pe locul trei ca importanță, după 1 Decembrie 1918, ziua în care s-a hotărât Unirea Transilvaniei cu România, și 1 noiembrie 1599, când are loc intrarea triumfătoare a lui Mihai Viteazul în cetate

.

Articol preluat de pe Blogul Oficial de Turism al Municipiului Alba Iulia (www.viziteazaalbaiulia.ro),

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*