România pierde anual 10 miliarde de euro prin plecarea profesioniștilor

România pierde anual 10 miliarde de euro prin plecarea profesioniștilor

România pierde mai mult de 10 miliarde de euro anual din cauza deficitului de talente (circa 6% din PIB-ul naţional), iar Uniunea Europeană pierde, din aceeaşi cauză, 324 de miliarde de euro pe an.

Datele sondajului PwC European Private Business Survey, arată că firmele din Europa de Est sunt cele mai afectate de dificultatea de a angaja personal calificat. Raportat la PIB-urile naţionale, pierderile economice ca rezultat al deficitului de talente indică cifre îngrijorătoare pentru ţări precum Bulgaria (13,2%), România (6%), Polonia (5,7%), Malta (5,6%) şi Ungaria (5,2%). Aceste procente însumează 46,4 miliarde de euro pierdute numai din această cauză.
Cele mai afectate sunt sectorul construcţiilor şi al producţiei.

La nivelul UE, competiţia (52%) şi deficitul de talente (43%) au fost indicate de cei chestionaţi drept cele mai mare ameninţări la adresa dezvoltării, mai presus de birocraţie şi reglementările interne. Reprezentanţii companiilor consideră că, din perspectiva posibilităţilor de creştere, este foarte importantă angajarea de forţă de muncă bine pregătită. Deficitul de talente generează costuri masive pentru regiune, pierderile estimate fiind de 324 de miliarde de euro anual. Cifra reprezintă echivalentul PIB-ului Portugaliei, Ungariei şi Croaţiei laolaltă.

Deficitul de talente vine într-un moment în care rata şomajului scade în Europa. Nivelul şomajului în UE s-a îmbunătăţit din 2013 şi s-a oprit la 7,1% în februarie 2018, comparativ cu 8% în urmă cu un an. Piaţa muncii devine tot mai rigidă într-un moment în care companiile doresc să investească şi să recruteze personal calificat care să le ajute să îşi dezvolte afacerile. Una dintre probleme este că mulţi tineri nu pot ocupa noi poziţii pentru că le lipsesc abilităţile necesare, deşi rata şomajului în rândul acestora este încă de peste 10% în multe economii din Europa.

Conculziile sondajului relevă că guvernele trebuie să trateze cu mai multă seriozitate problema deficitului de talente, având în vedere că sistemele de educaţie din multe dintre state nu pregătesc suficient de mulţi absolvenţi cu aptitudinile necesare pentru cererea în creştere din piaţa muncii. Această problemă va deveni mai urgentă având în vedere că cererea de personal bine pregătit creşte, iar companiile investesc mai mult în tehnologiile digitale intensive.

Companiile sunt optimiste privind perspectivele de dezvoltare în Europa, regiune care s-a bucurat de circa doi ani de creştere economică. Unele dintre cele mai optimiste companii sunt cele din Austria, Finlanda şi Olanda. Chiar şi companiile din Marea Britanie şi Irlanda, unde Brexitul este o problemă cotidiană, au o percepţie pozitivă. Accentul pe strategiile de dezvoltare digitală este puternic îndeosebi în rândul companiilor din Scandinavia şi Europa de Vest, în state precum Norvegia, Olanda, Elveţia şi Austria.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*