Au „schilodit“ un greier mic!

Au „schilodit“ un greier mic!

Nu se mai termină erorile semnalate în manuale. Cea mai recentă, probabil nu şi ultima, se regăseşte în manualul de clasa a doua.

Poezia „Balada unui greier mic”, de George Topârceanu, a fost modificată, atrage atenția o învățătoare de la un colegiu din Petroșani. Petronela Vali Slavu a scris pe Facebook că nu le poate cere elevilor să memoreze varianta „masacrată”.

„Asemeni greierașului din poezie, și eu sunt necăjită! Cine le-a dat dreptul autoarelor manualului să modifice versurile lui Topârceanu? Cum să le cer elevilor mei să memoreze varianta masacrată? Mai ales finalul sună ca naiba”, a scris Petronela-Vali Slavu, pe facebook.

Învăţătoarea a postat pe pagina sa de socializare versurile modificate „după Topâtceanu“ „Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam că o să vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam să mai adun / O grăunţă cât de mică, / Să nu cer de împrumut / La vecina mea furnică, / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Sunt tare mic şi necăjit!”.

Varianta originală este:

„Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam c-o să mai vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam şi eu s-adun / O grăunţă cât de mică, / Ca să nu cer împrumut / La vecina mea furnică, / Fi’ndcă nu-mi dă niciodată, / Şi-apoi umple lumea toată / Că m-am dus şi i-am cerut… / Dar de-acuş, / Zise el cu glas sfârşit / Ridicând un picioruş, / Dar de-acuş s-a isprăvit… / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Tare-s mic şi necăjit!”, este varianta corectă.

Nu este prima dată când cadrul didactic a semnalat situaţii pe care le-a considerat nepotrivite. În urmă cu doar trei zile, Petronela Vali Slavu scria referitor la o strofă din poezia „Cântec“, a lui Şt. O. Iosif.

Plâng tilingi, talăngi răspund

Soarele apune,

Glas de bucium sună-n fund,

Ca o rugăciune…

„Înțelegem textul” scrie sub poezie. No, eu pricep mai greu… Poate mă lămurește cineva în fundul cui răsună glasul de bucium. Că elevii mei au pufnit în râs când am citit poezia. Așadar, mulțumim din inimă, Editura Didactică și Pedagogică! Faine texte ne-ai oferit!“, scria Petronela Vali Slavu.

Învăţătoarea a ţinut să precizeze: „Îmi pare rău că Șt. O. Iosif este victimă colaterală în această polemică. Cu siguranță, nu a scris această poezie pentru copii de 8 ani! Nici măcar pentru cei din vremea sa. Respect opera clasicilor, dar aceste versuri sunt un exemplu clar de cum NU trebuie să fie textele-suport într-un manual adresat elevilor mici!“

https://www.cotidianul.ro/au-schilodit-un-greier-mic/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*