Turte cu legume, coapte la țest

Turte cu legume, coapte la țest

Toamna este bogată în sărbători și târguri, pentru că timpul este prielnic culesului.

Din vii se strâng și ultimii ciorchini, iar mustul deja începe a curge în căni. Se degustă vinul ce încă nu a prins viață, așezându-se alături, așa cum îi stă bine, o pastramă de berbecuț ținută bine în baiț ca să se frăgezească și apoi friptă la foc aromat de lemne.

Legumele și fructele se adună coș după coș, iar după ce se sortează se adaugă proaspete în mâncăruri sau se așează la rece în lădițe, cât să te poți înfrupta din ele chiar și în toiul iernii. Altele însă se vor înghesui în borcane cu murături, zacuști de toate felurile (fiecare gospodină are rețeta sigură care nu poate da greș) sau zarzavat pentru ciorbe acre, taman bune după o petrecere de pomină. Vin la rând brânzeturile de tot felul, căci după coborârea oilor de la munte, fiecare gospodar primește cantitatea de brânză sorocită, prilej pentru a pregăti bulzuri sau plăcinte care-ți lasă gura apă, coapte pe vatră sau în țest (DEX: țeat, țesturi – un fel de capac de lut sau de tuci, cu care se acoperă pe vatra înfierbîntată pîinea, plăcinta etc. puse la copt).

Ei bine, la țest gătim și noi:

Turte cu legume – rețeta

Ai trebuință de două foi aluat simplu, din făină, apă și sare. Să ai la îndemână: 5 roșii, o ceapă albă, doi morcovi, o linguriță cu miere, un cățel de usturoi, două linguri cu ulei, un ardei capia copt, un ou, sare, piper, busuioc verde.

Aluatul se întinde pe un tocător și se întinde o foaie de dimensiunea unei tăvi de copt rotunde. Se mai face o panglică de 2-3 degete lățime. Foaia se pune în tava de copt și pe pereții ei și se bagă sub țest, 10 minute. Morcovii se curăță, se spală, se fierb 15 minute, apoi se taie bucățele și se călesc zece minute cu mierea și cu puțină apă. Se lasă la răcit, se amestecă împreună cu roșiile tocate cubulețe, ardeii capia tăiați mărunt, ceapa și usturoiul tocate. Se adaugă ulei, busuioc tocat, sare și piper. Se amestecă totul, se pune în tavă peste aluatul pe jumătate copt, iar panglica de aluat se pune de jur împrejur, astfel încât să lase doar o fereastră pe mijloc. Se unge cu ou și se dă iar sub țest, 15-20 de minute.

Din volumul – Simona Lazăr – „Rețete tradiționale românești”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*