România are, probabil, cel mai învechit stoc de locuinţe din Uniunea Europeană, o gospodărie din cinci are probleme de etanşeitate sau necesită consolidare antiseismică, iar între 12 şi 16% din totalul gospodăriilor urbane au nevoie de înlocuiri sau reparaţii majore la diferitele categorii de instalaţii, potrivit unui sondaj IRSOP, prezentat luni de preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe (BpL), Lucian Anghel.
„Finanţarea creşterii confortului locativ este o urgenţă pentru dezvoltarea şi incluziunea socială, în condiţiile în care, pentru multe gospodării, veniturile sunt încă prea mici faţă de necesarul de renovare/modernizare, iar economisirea e expusă la nevoi şi tentaţii multiple“ – arată studiul.
Ba mai mult, aceste locuințe ne pot îmbolnăvi, sindromul Clădirii Bolnave fiind recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății – mai exact, este un grup de simptome, fără o cauză clară, care se leagă de calitatea precară a parametrilor de confort în clădiri.
“Pentru a evalua confortul într-o clădire, de multe ori ne sunt suficiente câteva aplicaţii mobile, alteori este necesară prezenţa unui specialist cu echipamente profesioniste. Noi am testat casele EFdeN 4C şi EFdeN Signature, am tras concluziile şi venim acum cu recomandări de evaluare practică şi obiectivă a confortului. În ultimul an am proiectat şi construit o altă casă eficientă, sustenabilă si confortabilă, de data aceasta adaptată unui climat cald, cum este cel din Estul Mijlociu”, a declarat Mihai Băiceanu, Coordonator Programe Cercetare EFdeN.
Ultimul studiu facut public al Consiliului Mondial pentru Clădiri Verzi (WorldGBC) arată că accesul la ferestre cu vedere către exterior îmbunătăţeşte funcţiile cognitive şi memoria cu 10-25%, iar în spitale – reduce timpul de spitalizare cu 8,5%. În plus, lumina naturală, la locul de muncă, creşte productivitatea lucrătorilor cu 18%, la şcoală – îmbunătăţeşte performanţele elevilor cu 5-14%, iar în magazine – cresc vânzările cu 15-40%.
ziare.com