Centenarul Marii Uniri: 100 de biciclişti vor să pedaleze 100 de kilometri, de la Cluj la Alba Iulia!

Centenarul Marii Uniri: 100 de biciclişti vor să pedaleze 100 de kilometri, de la Cluj la Alba Iulia!

Un număr de 100 de biciclişti vor să pedaleze cei 100 de kilometri care despart Cluj-Napoca de Alba Iulia chiar în ziua în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei „Clujul Pedalează”, Kertesz Levente.

„De 1 Decembrie, când se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire, dorim din Cluj să venim 100 de biciclişti. Parcă este predestinat acest lucru, pentru că între Cluj-Napoca şi Alba Iulia sunt chiar 100 de kilometri. Noi am intitulat acest eveniment ‘100 de kilometri cât un veac de Unire’,” a afirmat Kertesz Levente.

Însoţit de ultramaratonistul Polgar Levente, care în ultimii trei ani a alergat de Ziua Naţională pe traseul Aiud – Alba Iulia, preşedintele Asociaţiei „Clujul Pedalează” s-a aflat miercuri la Alba Iulia pentru a lua contact şi a face demersurile necesare în vederea obţinerii aprobărilor necesare din partea autorităţilor locale pentru a include momentul sosirii celor 100 de biciclişti, îmbrăcaţi în culorile tricolorului şi purtând steguleţe, în calendarul evenimentelor din 1 Decembrie.

„Să sperăm că vom putea rezolva să intrăm chiar de 1 Decembrie în Alba Iulia, deoarece, deocamdată, ni s-a recomandat să venim în data de 30 noiembrie. Noi sperăm că vom reuşi să venim să fie data de 1 Decembrie. (…). Să sperăm că vom găsi o ‘mică portiţă’ unde să intrăm şi noi în cadrul evenimentelor pe data de 1 Decembrie”, a mai spus Kertesz.

El a mai spus că fiecare din cei 100 de biciclişti va primi câte un drapel. „Să sperăm că vom găsi nişte sponsorizări, pentru că eu aş face şi nişte tricouri cu mânecă lungă cu însemnele României şi să le dăm fiecărui participant”, şi-a exprimat speranţa Kertesz Levente.

Acesta a subliniat că plutonul va pleca din Cluj-Napoca în mod simbolic de pe strada Eroilor nr. 6, de unde a plecat delegaţia care a reprezentat Clujul în 1918, atunci când s-a venit la Alba Iulia.

Printre cei 100 de biciclişti se va afla şi aiudeanul Polgar Levente, singurul sportiv cu dizabilităţi din lume care a participat la cel mai renumit ultramaraton din lume, 6633 Arctic Ultra.

În ultimii trei ani, Polgar Levente, care şi-a pierdut mâna dreaptă într-un accident de tren la vârsta de 6 ani, a alergat în cinstea Zilei Naţionale de la Aiud până la Sala Unirii din Alba Iulia purtând asupra sa drapelul României.

„Prin gestul meu, vreau să transmit un mesaj de pace, de unitate între etnii, de convieţuire în armonie. Nu ne interesează ura. Eu port în mine două etnii. Noi nu avem probleme aici (în Transilvania – n.r.), cum că unul e român, altul e ungur. Astea sunt poveşti, noi ne avem bine, trăim bine împreună”, a declarat, anul trecut, pentru AGERPRES, Levente.

De data asta, el nu va mai alerga, ci are în plan să pedaleze şi el de la Cluj-Napoca până la Alba Iulia.

„1 Decembrie 2018 este mai mult decât Marele Centenar. Sărbătorim ceva care ne leagă. Ne leagă 100 de ani, ne leagă ţinuturile, ne leagă tradiţiile. Demonstrăm astfel că suntem uniţi. (…). Eu voi purta şi tricoul Invictus, voi reprezenta Invictus, ca de fiecare dată când alerg de Ziua Naţională, pentru a arăta astfel şi dragostea faţă de veteranii noştri, vechi şi noi”, a afirmat, miercuri, pentru AGERPRES, ultramaratonistul de etnie maghiară.

foto: clujulpedalează.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*