Crește vârsta de pensionare pentru femei

Crește vârsta de pensionare pentru femei

Mii de persoane s-ar putea pensiona mai târziu, după cum este prevăzut într-un proiect de ordonanță de urgență iar Executivul va modifica Codul Muncii pentru a respecta interpretarea făcută de CCR.

Astfel, guvernul pregăteşte un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care va modifica mai multe reguli legate de vârsta de pensionare. Este vorba despre femei. Acestea vor avea dreptul să se pensioneze la 65 de ani, exact ca bărbaţii. În prezent, femeile au dreptul să lucreze până la 63 de ani. Prin noul proiect, anagajatorul va fi obligat să respecte decizia unei femei în cazul în care aceasta dorește să muncească încă doi ani peste vârsta standard de pensionare. Modificarea va avea loc în contextul în care CCR a decis că femeile trebuie să aibă şansa de a lucra până la 65 de ani, în cazul în care vor acest lucru.

Conform proiectului, nici un angajator nu poate întrerupe contractul unei femei care doreşte continuarea activităţii după actuala vârstă standard de pensionare, până la împlinirea celor 65 de ani.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Executiv şi publicat în Monitorul Oficial.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*