Proiect: Şcolile, obligate să asigure dulapuri fiecărui elev

Proiect: Şcolile, obligate să asigure dulapuri fiecărui elev

Proiectul are ca scop să rezolve problema ghiozdanelor prea grele ale elevilor, însă părinţii se plâng ca aceştia nu vor mai avea cum să îşi facă temele dacă lasă cărţile la şcoală. O altă problemă ar fi că unele şcoli sunt deja prea înghesuite, iar dulapurile ar putea bloca căile de acces.

Măsură prevăzută are ca model școli din alte ţări, unde elevii îşi pot lăsa la şcoală manuale şi rechizite, luându-le acasă doar pentru cele necesare temelor de a doua zi. Proiectul de lege a fost iniţiat în urma discuţiilor din spaţiul public privind greutatea ghiozdanelor elevilor, mai ales în cazul celor încadraţi în clasele primare şi gimnaziale.

”Este evident că greutatea ghiozdanelor nu este adaptată capacității de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor și tinerilor și crește riscul apariției deformărilor de coloană vertebrală. Pe termen lung, specialiștii susțin că se poate ajunge până la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator și chiar a sistemului nervos. Pentru a-i proteja pe elevi, tot mai multe școli au decis să achiziționeze dulapuri, pentru ca fiecare copii să își poată depozita materialele necesare activității școlare zilnice (cărți, caiete, culegeri, echipament sportiv), dar acestea sunt mai degrabă excepția și nu regula”, explică iniţiatorii proiectului.

Aceştia au propus amendarea Legii Educaţiei Naţionale prin introducerea unui articol potrivit căruia greutatea ghiozdanului să nu poată depăşi 10% din greutatea corporală a elevului. Deputaţii din comisia de învăţământ nici nu au vrut să audă de aşa ceva şi au eliminat prevederea, considerând că există alte prevederi în vigoare referitoare la greutatea ghiozdanului în legislația secundară.

Proiectul a trecut deja de Cameră Deputaţilor şi prevede instalarea unor spaţii de depozitare pentru rechizitele elevilor, dar nu precizează şi unde ar trebui create aceste spaţii. Unele şcoli au ales deja să le înghesuie în sălile de clasă, ca să nu îi pună în pericol pe copii pe holuri, în caz de catastrofe.

Proiectul de lege urmează să fie supus votului în Senat.

Sursa: portalinvatamant.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*