Explozie de partide pe scena politică românească

Explozie de partide pe scena politică românească

Peste 100 de partide politice au fost înregistrate în ultimii trei ani ca urmare a modificării în 2015 a Legii partidelor politice dându-se posibilitatea de a înfiinţa astfel de formaţiuni cu doar trei membri. Potrivit datelor prezentate de Tribunalul Bucureşti, instanţa care judecă solicitările de înfiinţare a partidelor politice, numai în acest an au fost înregistrate aproximativ 20 de formaţiuni politice.

Alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale reprezintă un obiectiv important pentru mai mulţi români care şi-au propus să intre în competiţia electorală. Pentru a se putea prezenta în faţa alegătorilor, cei cu ambiţii politice au ales să uzeze de noua lege a partidelor politice care permite înfiinţarea unei astfel de formaţiuni prin prezentarea a trei membri fondatori.

În acest context, la Tribunalul Bucureşti s-a înregistrat o adevărată avalanşă de cereri de înfiinţare de noi formaţiuni politice. Potrivit Registrului Partidelor Politice, în România existau, până la apariţia noii legi, în 2015, aproximativ 60 de partide politice. De atunci au apărut peste 100 de formaţiuni politice. Printre acestea, se numără Partidul Banatul, Uniunea Independentă pentru Tecuci, Partidul Botoşănenilor, Partidul Vrancea Noastră, Partidul Getodacia, Partidul Societăţii Ieşene, Partidul Gălăţenilor, Partidul Neosocialist, Partidul Pirat, Partidul Acţiunea Naţională Alba, Partidul Dacismului Autonom Conservator şi Partidul Oamenilor Liberi.

În acest an a fost înregistrat şi Partidul Rezist, acesta având sediu la Timişoara.

Alte câteva zeci de partide aşteaptă să primească decizia de înfiinţare de la Tribunalul Bucureşti. Printre acestea se numără Partidul Mişcarea România Împreună iniţiat de fostul premier Dacian Cioloş. Deşi acesta a depus dosarul de înscriere a partidului încă din luna martie, instanţa Tribunalului Bucureşti încă nu s-a pronunţat cu privire la înscrierea partidului fostului premier în Registrul Partidelor Politice.

Până acum în această cauză au avut loc 10 termene de judecată, următorul fiind fixat pentru data de 7 decembrie.

Dintre clujenii care apar ca membrii fondatori în formaţiuni politice înfiinţate în baza noilor prevederi legislative în acest domeniu se numără Gheorghe Funar în cadrul Partidului România Noastră, Sorin Platon la Partidul Pro România şi Adrian Papahagi, fondator la M 10.

ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*