Exercițiu comun româno-american, de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară

Exercițiu comun româno-american, de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară

Ambasada Statelor Unite ale Americii a organizat, joi, 15 noiembrie 2018, primul exercițiu comun de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN), în colaborare cu forțele de securitate și intervenție din România. Conceput pentru a testa capacitatea de intervenție și de coordonare după un atac simulat, exercițiul a implicat echipele specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Brigăzii Antiteroriste a Serviciului Român de Informații. Scenariul a evidențiat rolul agențiilor partenere din România în planificarea, răspunsul și limitarea consecințelor unui incident de natură CBRN, se precizează în comunicatul remis presei.

Acest eveniment reprezintă încununarea unui parteneriat de mai mulți ani între autoritățile române și Ambasada SUA, cu scopul de a îmbunătăți abilitățile României de a reduce amenințările reprezentate de armele de distrugere în masă.

De peste 15 ani, Agenția de Reducere a Amenințărilor în Domeniul Apărării (DTRA) din cadrul Departamentului american al Apărarii sprijină România în derularea unor programe de pregătire și asistență, pentru a perfecționa cunoștințele în domeniul prevenirii, detecției, interdicției și investigării incidentelor cu arme nucleare, biologice și chimice sau cu alte materiale. DTRA a oferit recent sprijin financiar, printr-o donație semnificativă de echipamente specializate de protecție, detecție, monitorizare și decontaminare, către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General al Poliției Române. În valoare de peste 380.000 de dolari, echipamentele vor contribui la buna desfășurare în România a misiunilor de primă intervenție și a celor investigative.

foto: ro.usembassy.gov

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*