Islanda

Destinații pentru o vacanță sigură

În ultimii ani, evenimentele care au loc în întreaga lume au influențat puternic preferințele în materie de vacanțe și călătorii ale oamenilor de pe tot globul, implicit și ale românilor.

Roma, Italia

În Europa, câteva din marile metropole au fost deja afectate de atentate teroriste sau se află în alertă maximă de teama unor viitoare atacuri. Nu pot spune ca mi-ar fi frică să fac un city break în Paris, Londra, Roma sau Madrid, orașe în care de altfel am și ajuns uneori chiar în perioada în care aveau loc astfel de evenimente. Dar, nu pot spune nici că o călătorie în aceste capitale este lipsită de riscuri sau că pot să merg liniștită pe stradă văzând militari cu automate la fiecare gură de metrou.

Prin urmare, chiar dacă scumpe, până la foarte scumpe Finlanda, Norvegia şi Islanda au devenit în ultima vreme cele mai sigure ţări pentru călătorii. În acest timp ţări ca Libia, Afganistan şi Somalia sunt cele mai periculoase locuri din lume, potrivit Travel Risk Map 2019, un studiu interactiv realizat de organizaţiile International SOS şi Control Risks pentru anul ce vine.

Studiul are rolul de a informa turiştii în legătură cu problemele cu care s-ar putea confrunta în ce priveşte siguranţa rutieră, securitate şi riscuri în domeniul sănătăţii.

Islanda

Pentru al șaselea an la rând, Islanda ocupă primul loc în acest top. Această țară nordică are un scor scăzut la: criminalitate, numărul persoanelor din pușcării și acte teroriste. În plus, Islanda e stat insular, asa că problemele care apar adesea la granițe nu intră în discuție aici. Bonus: peisaje spectaculoase și cele mai frumoase izvoare termale din lume!

La polul opus, țările cu cele mai mari riscuri în domeniul sănătăţii sunt Libia, Yemen, Sudanul de Sud, Niger, Coasta de Fildeş, Sierrra Leone, Irak, Siria, Afganistan şi Venezuela.

România prezintă un risc mediu în domeniul sănătăţii, ţara noastă fiind la acest capitol încadrată în aceeași categorie cu state ca Bulgaria, Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Serbia, Mexic, Columbia, Egipt sau Maroc.

Referitor la securitate, cele mai nesigure ţări sunt Afganistan, Siria, Yemen, Afganistan, Libia, Somalia, Mali şi Sudanul de Sud, în timp ce singurele state care au obţinut punctaj maxim la acest capitol sunt Elveţia, Finlanda, Norvegia, Danemarca, Islanda, Luxemburg şi Slovenia.

Chiar dacă Columbia nu este la fel de periculoasă cum a fost odată (Medellin fiind chiar numită destinaţia cea mai bună din America de Sud anul trecut), vizitatorii ţării încă sunt supuşi unui risc destul de mare. Conform raportului, bandele mai sunt responsabile de răpiri ale turiştilor, trafic de droguri şi jafuri care au loc în întreaga ţară, în timp ce actele de terorism, cum ar fi exploziile, sunt un lucru des întâlnit în multe oraşe mari din această ţară.

Pentru femei, cea mai periculoasă țară este India, urmată de Afganistan şi Siria, pe locurile următoare plasându-se Somalia şi Arabia Saudită.

Hyderabad, India

În India, aflată în fruntea clasamentului, se menține în continuare un nivel ridicat de violenţă împotriva femeilor, după mai bine de cinci ani de la violarea şi asasinarea unei studente într-un autobuz la New Delhi, tragedie care a provocat revoltă la nivel naţional şi a determinat guvernul să promită că se va ocupa de această problemă. India este considerată cea mai periculoasă ţară la trei capitole: riscul de violenţe şi hărţuire sexuale, riscuri decurgând din practici culturale şi tradiţionale şi din traficul de persoane, printre care munca forţată, sclavia sexuală şi servitutea domestică.

Afganistanul, a doua pe listă, continuă să fie iadul pe pământ pentru femei, după aproape 17 ani de la alungarea regimului taliban: violenţă non-sexuală, acces la servicii de sănătate şi acces la resurse economice.

Siria, care ocupă locul al treilea în această „ierarhie neagră” este considerată a doua cea mai periculoasă ţară pentru femei, în privinţa accesului la servicii de sănătate şi a violenţei non-sexuale, care include violenţe legate de război şi abuz domestic.

De asemenea, țări precum Arabia Saudită, Iran şi majoritatea statelor din Africa se confruntă cu probleme grave în privinţa siguranţei rutiere. O situaţie îngrijorătoare se constată şi în ţări ca Rusia, Brazilia, China.

România prezintă un risc scăzut la acest capitol, similar cu cel înregistrat în Polonia, Ungaria, Grecia, Italia, Belgia, Cehia, Slovacia, Turcia ori Statele Unite.

În concluzie, călătorește oriunde te duce inima, dar cască bine ochii…

Foto: wikimedia.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*