În drumul lor spre Alba Iulia, maramureșenii s-au oprit și la Dej

În drumul lor spre Alba Iulia, maramureșenii s-au oprit și la Dej

Căruțele trase de cai, cu maramureșenii entuziaști care vor evoca simbolic “Drumul Unirii”, de peste 300 de kilometri, au pornit joi, 22 noiembrie, din municipiul de pe malul Tisei, Izei și Marei – Sighetu Marmației, spre inima României, Alba Iulia.

Convoiul căruțelor a pornit din Apșa de Jos, Ucraina, cu români patrioți din dreapta Tisei, conduși de primarul orașului Solotvino, Gheorghe Uhali. Aceștia au fost întâmpinați la Podul istoric de către o delegație a Consiliului Județean Maramureș, condusă de vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, alături de care s-au aflat primari din Maramureșul istoric.

Căruțele și caii cu moroșeni din Oncești, Giulești, cei din dreapta Tisei și Săpânța, care au pornit la realizarea lungului drum spre Alba Iulia au fost sfințite de un sobor de preoți. Manifestarea s-a încheiat cu un moment cultural-artistic, în acordurile imnului compus special de artistul Dinu Nistor pentru deplasarea convoiului de căruțe pe „Drumul Unirii”.

Convoiul a făcut vineri, în jurul amiezii, un scurt popas în Baia Mare, în fața clădirii Minerul, apoi, caii și călăreții au ajuns la Palatul Administrativ, iar spre seară, convoiul a ajuns la Șomcuta Mare. De aici, convoiul s-a îndreptat spre județul Sălaj, apoi, a intrat, duminică dimineața, în județul Cluj, primul popas fiind la Câțcău.

Prin localitățile prin care au trecut, maramureșenii au fost întâmpinați de localnici care i-au așteptat cu steaguri și multă veselie, dorindu-le să aibă un drum cât mai ușor și să ajungă în timp la marele și importantul eveniment care va avea loc sâmbătă, 1 Decembrie, în Alba Iulia.

Duminică, la ora 14:00, convoiul maramureșenilor a ajuns la Dej, fiind întâmpinat în Piața Bobâlna de sute de dejeni, în frunte cu primarul Costan Morar. Cu acest prilej, Casa Municipală de Cultură „George Coșbuc” a prezentat oaspeților un scurt program artistic. S-a cântat și s-a dansat în centrul municipiului, atmosfera fiind una plină de entuziasm fervent și sentimente de sinceră mândrie patriotică.

Delegația maramureșeană a plecat din Dej însoțită de toate urările de bine și de „drum bun” ale dejenilor.

Traseul convoiului prin județul Cluj:

Duminică, 25 noiembrie, ora 9:00 – Gâlgău – Dej – Nima

Luni, 26 noiembrie, ora 9:00 – Nima – Jucu

Marți, 27 noiembrie, ora 09:00 – Jucu -Tureni

Miercuri, 28 noiembrie, ora 09:00 – Tureni – Turda – Aiud.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*