„România Centenar”, la Grădinița „Paradisul Piticilor” Dej

„România Centenar”, la Grădinița „Paradisul Piticilor” Dej

Grădiniţa cu Program Prelungit „Paradisul Piticilor” din Dej a finalizat luni, 26 noiembrie, activitățile desfășurate în cadrul Simpozionului și Concursului local „România Centenar” organizat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Județean Cluj, sub egida ministerului Educației Naționale. Cu acest prilej, a avut loc și prezentarea expoziției cu lucrările tematice realizate de copiii din grădinițele dejene, din comunele arondate Dejului și din Cluj.

Activitatea proiectului, a fost coordonată de directorul instituției, prof. Lucreția Iftimi, realizarea acestuia implicând toate cadrele didactice, alături de principalii săi promotori, profesorii: Flavia Borodi, Lucia Gavrea și Ioana Mălai.
La eveniment, alături de copii, profesori și invitați, au fost prezenți de asemenea, primarul Costan Morar, împreună cu prof. Gheorghe Giurgiu, șeful Comisiei cultură-învățământ, din cadrul Consiliului local Dej.

Având ca beneficiari în primul rând copiii din învăţământul preşcolar, simpozionul-concurs „România Centenar” s-a centrat pe ideea că, educația patriotică a celor mici începe cu elementele de bază cum ar fi, respectul pentru țară și valorile sale. Și, așa cum sublinia directorul grădiniței, Lucreția Iftimi: „În învățământul preșcolar, când le trezim copiilor interesul pentru istoria, cultura, tradiţiile şi obiceiurile româneşti, apare inevitabil şi sentimentul de mândrie naţională. România are o mulțime de valori şi bogăţii, care trebuiesc arătate și explicate copiilor. Astfel, ei învaţă să aprecieze ceea ce au şi să se simtă mândri că au avut şansa să se nască aici. Dacă reuşim să îi facem pe copii cu adevărat interesaţi de tradiţiile şi cultura noastră, ei vor învăţa să le preţuiască şi să le ducă mai departe din dragoste şi nu din obligaţie”.

Simpozionul s-a încheiat, în spiritul apropiatei sărbători a Centenarului Marii Uniri, cu un mini-spectacol de poezii și cântece patriotice susținute de grupele mari și mici ale grădiniței. La final, corul cadrelor didactice de la Grădinița „Paradisul Piticilor” a interpretat două piese muzicale vibrante („Românie, țară veche” și „Doamne, ocrotește-i pe români”), cea din urmă având-o ca solistă pe interpreta de muzică populară Daniela Toderean.

Felicitări tuturor pentru această activitate, iar micuţii care au desenat și pictat steguleţele tricolore sperăm să îşi păstreze zâmbetul, pentru ca, atunci când vor fi mari, să poată spune din toată inima: „La mulţi ani România!”

M. Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*