România este pregătită pentru preluarea Președinției Consiliului UE

România este pregătită pentru preluarea Președinției Consiliului UE

„România este pregătită pentru preluarea Președinției Consiliului UE“, este mesajul transmis de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cadrul întâlnirii cu prim-ministrul Viorica Dăncilă și cu membrii Guvernului României, prezenți la Bruxelles în contextul pregătirii preluării Președinției Consiliului, de la 1 ianuarie 2019. Cu acest prilej, președintele Juncker a felicitat țara noastră pentru aniversarea Centenarului și și-a exprimat încrederea în succesul mandatului României.

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat prioritățile pentru Președinția Consiliului Uniunii și a subliniat că viziunea României va fi structurată în jurul coeziunii, ca valoare comună europeană. Întrevederea cu președintele Comisiei Europene a avut loc în contextul în care Guvernul României a participat la o serie de întâlniri, la Bruxelles, în vederea pregătirii preluării Președinției Consiliului UE. Astfel, ministrul Turismului, Bogdan Trif, a participat la întâlnirea Guvernului României, alături de premierul Viorica Dăncilă și de ceilalți miniștri, cu Secretarul General al Consiliului, Jeppe Tranholm Mikkelsen.

Șeful Executivului a reconfirmat angajamentul României pentru derularea unei Președinții eficiente și a subliniat faptul că România este deplin pregătită pentru preluarea mandatului de Președinție a Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019. Totodată, Executivul a prezentat și stadiul avansat al pregătirilor.

La rândul său, Secretarul General al Consiliului a prezentat rolul pe care Președinția Română îl va avea în relația cu instituțiile europene – Consiliul, Comisia și Parlamentul European.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda europeană: negocierea Cadrului financiar multianual, extinderea UE și Brexit. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a exprimat încredere față de continuarea unei cooperări eficiente cu Secretariatul General al Consiliului și pe perioada exercitării de către România a primului mandat de Președinție a Consiliului UE.

Membrii Guvernului României au participat și la întâlnirea cu membrii Colegiului Comisarilor. Reuniunea Colegiului Comisarilor cu guvernul statului care urmează să preia Președinția Consiliului este organizată în mod tradițional, înainte de preluarea mandatului, cu obiectivul de a stabili prioritățile viitoarei Președinții.

Agenda de lucru a Președinției României va fi structurată pe asigurarea coeziunii economice, sociale și teritoriale, pentru o dezvoltare durabilă și echitabilă pentru toți cetățenii și statele UE, pe promovarea unei Europe sigure, prin inițiative comune în domeniul securității și justiției, cu obietivul principal de asigurarea siguranței cetățeanului, pe consolidarea rolului global al Uniunii Europene și pe promovarea valorilor comune europene.

ziare.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*