Moș Crăciun, cu plete dalbe, a ajuns la copiii din Strâmbu și Jichișul de Jos

Moș Crăciun, cu plete dalbe, a ajuns la copiii din Strâmbu și Jichișul de Jos

Săptămâna trecută, Moş Crăciun, în persoana profesorului dejean Lucian Iosip, a sosit din nou în satul Strâmbu (comuna Chiuieşti), cu sacul greu, umplut prin grija prietenilor francezi de la Asociaţia „Dunières sans frontières” (Departamentul Haute-Loire) şi a preşedintelui asociaţiei, Maurice Bancel.

Însoţit de ajutoarele sale de nădejde, Adrian Haranguş şi Tudor Iosip, Moşul Lucian l-a înlocuit cu succes pe Moş Crăciun, spre bucuria elevilor claselor primare, gimnaziștilor care fac naveta la Chiuiești și celor șapte preşcolari ai grădiniței din Strâmbu. În total, 48 de copii, din rândul cărora fac parte și cei din satul Huta.

Pregătiţi de educatoarea Nastasia Ciupe, cei mici au oferit Moşului şi părinţilor prezenţi la întâlnire, un adevărat spectacol, în care colindele tradiţionale, păstrate cu sfinţenie, au ocupat un loc de seamă. Desigur, nici cei mai mărișori nu au rămas mai prejos, mulți dintre ei fiind colindători cu faimă, invitați la spectacolele tradiționale din Dej și din zonă.

După vizita la Strâmbu și în pofida ninsorilor căzute din belșug zilele acestea, marți, 18 decembrie, „Moş Crăciun cu plete dalbe / A sosit de prin nămeţi” aducând daruri multe și pentru fetițele și băieții din cele patru sate ale comunei Jichișul de Jos. Respectiv, pentru 32 de copii, elevi ai Școlii Primare – pregătiți de prof. înv. Iulia Măzureac, și pentru preșcolarii grădiniței, aflați în grija educatoarei Laura Vaida.

Primit cu bucurie, dar și cu lacrimi de emoție, Moșul a ascultat alături de părinți poeziile și cântecele special pregătite de copii, iar la final, împreună cu părintele parohiei Jichișul de Sus, Paul Nemeti, toți cei prezenți au cântat „O ce veste minunată”, serbarea încheindu-se, evident, cu împărțirea darurilor.

Asociația din Dunières, și-a făcut simțită prezența în zona Dej, încă din 1990, acţiunile francezilor adresându-se de fiecare dată comunităţilor locale, chiar dacă primii şi cei mai fericiţi beneficiari s-au dovedit a fi copiii. După ce a sprijinit cu medicamente şi aparatură medicală dotarea dispensarului şi cabinetului stomatologic din Căşeiu, asociația condusă de inimosul Maurice Bancel şi-a îndreptat atenţia mai ales spre şcolile şi grădiniţele din: Căşeiu, Guga, Rugășești, Cuzdrioara, Chiuieşti, Strâmbu, Jichişul de Jos, Mica, Nireș şi Centrului de zi „Familia şi copilul” din Dej, contribuind la dotarea acestora cu mobilier, material didactic şi calculatoare.

În același timp, în toți acești ani, darurile de Crăciun au constituit o acțiune de suflet a francezilor, reprezentați pe plan local de profesorul „frantuziast” Lucian Iosip. Tot de Crăciun, în fiecare an, o serie de copii din localitățile amintite, provenind din familiile cu posibilități financiare mai modeste, au primit îmbrăcăminte sau încălțăminte, după preferințe. Anul acesta, șapte copii din comuna Jichișul de Jos au beneficiat de acest ajutor suplimentar.

M. Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*