Soborul Maicii Domnului, în a doua zi de Crăciun

Soborul Maicii Domnului, în a doua zi de Crăciun

Soborul sau Adunarea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu reprezintă adunarea, la slujbă, a credincioşilor în cinstea Maicii Domnului, potrivit regulii ca a doua zi după marile praznice să se facă pomenirea acelor persoane sfinte care au contribuit la eveniment sau sunt în directă legătură cu el. De aceea, în această zi este prăznuită Fecioara Maria, cea care L-a născut pe Cel care a adus mântuirea lumii, Iisus Hristos.

Soborul Macii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria şi s-a făcut model de sărbătoare şi pentru alţi sfinţi precum Soborul Sfinţilor Ioachim şi Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinţilor Arhangheli.

Pruncul pe care L-a născut Fecioara Maria este cu adevărat Dumnezeu. Fecioara Maria reprezintă astfel omenirea în faţa lui Dumnezeu, se face templu curat al Lui Hristos, primindu-L şi născându-L pe Mesia, devenind astfel mijlocitoare pentru noi în faţa Domnului, Eva cea nouă, mama noastră a tuturor.

În tradiția populară, Soborul Maicii Domnului este marcat, de o serie de superstiții și obiceiuri.

Astfel, nu este bine să speli haine sau să muncești. De asemenea se spune că în această zi nu este bine să crezi clevetirile. Nu ai voie să tricotezi sau să coși.

Este interzis să înjuri sau să folosești cuvinte rele.

Pe vremuri, nașii mergeau la fini în această zi, le dăruiau un colac și spuneau „De la noi mai puțin, mai mult de la Domnul”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*