În luna ianuarie, se deschid cerurile!

În luna ianuarie, se deschid cerurile!

Numită în popor Gerar, Ghenarie, Calindariu sau Cărindar, luna Ianuarie este începutul unui nou an, lună bogată în superstiţii şi obiceiuri populare.

Această lună prilejuieşte cele mai multe superstiţii legate de prevestirea vremii de peste an; astfel, se spune că dacă Ianuarie este cald, atunci gerul vine în Februarie, sau dacă este frig în Ianuarie – va fi cald în Iulie.

Se spune că dacă în săptămâna dintâi după Anul Nou picură streșinile, atunci vara poamele vor fi viermănoase. Dacă în Ianuarie este ger bun, atunci va fi vară călduroasă, iar dacă în luna asta va fi vreme domoală, vara va fi ploioasă.

Începând cu 2 Ianuarie până pe 5 Ianuarie este perioada umblatului cu crucea; preotul, însoţit de cantor care poartă găletuşa cu apă sfinţită şi busuioc, umblă pe la case cu Iordanul. După plecarea preotului, copiii, cu lumânarea aprinsă înconjoară casă, gospodăria şi grajdurile pentru a fi ocrotite împotriva fulgerelor, a morţii năpraznice, precum şi a altor necazuri.

Superstiţia spune ca lumânarea trebuie păstrată în casă pentru a fi reaprinsă în caz de pericole şi necazuri mari în cursul anului ce urmează.

Sărbători importante în luna ianuarie:

1 ianuarie: Tăierea împrejur cea după trup a Domnului; Sf. Ier. Vasile cel Mare (Anul Nou);

6 ianuarie: Botezul Domnului (Boboteaza);

7 ianuarie: Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului; Crăciunul pe stil vechi;

16 ianuarie: Sânpetrul Lupilor;

24 ianuarie: Unirea Principatelor Române;

30 ianuarie: Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Radio Cluj

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*