București, împreună cu județele Iași, Cluj și Timiș, fruntașe la infecții spitalicești

București, împreună cu județele Iași, Cluj și Timiș, fruntașe la infecții spitalicești

Deputatul PNL Costel Alexe i-a adresat ministrului Sănătății, la finalul anului trecut, o interpelare în care arată că „Anual presa semnalează noi și noi cazuri de persoane care contractează infecții nosocomiale pe durata internării în spitalele din România, recent șefa Spitalului Universitar din București declarând că este vina asistentelor pentru faptul că în două secții din cadrul spitalului nu existau dezinfectanți. Vă rog să îmi comunicați care este statistica infecțiilor nosocomiale pentru anii 2017-2018 și mai ales să îmi precizați care sunt măsurile pe care le-ați luat pentru a vă asigura că practica raportărilor fictive în minus a luat sfârșit. Totodată, vă rog să clarificați care este motivul pentru care România are mai puține raportări de infecții nosocomiale la nivel european decât alte țări europene cu tradiție medicală, cu clinici mult mai performante și aparatură modernă.”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a răspuns la această interpelare nu în nume personal, ci cu date ale Institutului Național de Sănătate Publică, instituție aflată în subordinea Ministerului Sănătății.

Astfel, în anul 2017, în români s-au raportat 19.607 infecții spitalicești, fruntașe fiind capitala (unde sunt și cele mai multe spitale) și județele Iași, Cluj și Timiș. La polul opus, județele care au raportat cele mai puține infecții sunt Covasna, Ialomița, Giurgiu, Gorj și Tulcea. Datele apar într-un răspuns formulat de Institutul Național de Sănătate Publică la o interpelare transmisă de deputatul PNL Costel Alexe. Numărul mic de infecții raportate de unele spitale nu înseamnă neapărat că acolo nosocomialele sunt mai puține. Atât ministrul Sorina Pintea, cât și unii dintre medici au atras atenția că subraportarea infecțiilor reprezintă un fenomen în România.

Institutul Național de Sănătate Publică admite, de altfel, în documentul citat, că în ceea ce privește raportarea infecțiilor nosocomiale „predominanța ‘culturii blamării’ împiedică focalizarea pe cauzele reale ale erorilor și pe modalitățile adecvate de prevenire, acest tip de cultură nu reprezintă cea mai bună atitudine și nu face decât să îngreuneze obținerea obiectivelor dorite”.

„Această subraportare nu este vina exclusivă a cuiva ci reprezintă un cumul de factori care conduc la acest fenomen, de la resursele limitate ale sistemului de sănătate publică, suprasolicitarea personalului medical, până la condițiile neconforme din numeroase clădiri de spital care nu permit instituirea unor circuite adecvate standardelor actuale de calitate”, arată reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, în documentul citat.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara, în iulie anul trecut, la Antena 3, că nivelul raportat al infecţiilor spitaliceşti din România este de 1,4%, în vreme ce în Germania este de 8%, adică de peste 5 ori mai mare.

Chiar și așa, în anul 2017 s-a înregistrat un record de infecții raportate în România – cele mai multe din ultimii 10 ani.

Pentru 2018 statisticile sunt în lucru!

hotnews.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*